2 Ιουλ 2008

Οι Ευρωπαίοι πάνε για Ε' ΚΠΣ εμείς πήραμε παράταση για το Γ'

Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η διεκδίκηση της διανομής του 5ου πακέτου κοινοτικών πόρων (2014 - 2020), με την Ελλάδα να παρουσιάζει «καθυστέρηση» δύο περιόδων, αφού η κυβέρνηση τώρα ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση για την παράταση του Γ' ΚΠΣ. Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

Η διαπραγμάτευση για την Ε΄ Προγραμματική Περίοδο θα είναι πολύ κρίσιμη, γιατί αν δεν αλλάξει ο τρόπος διανομής του χρήματος (σε όσες περιφέρειες έχουν εισόδημα χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού) θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πλουσιοπάροχα κοινοτικά κονδύλια που συντηρούσαν τη χώρα επί δεκαετίες. Όμως και τα «πλούσια» κοινοτικά κράτη έχουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα και επεξεργάζονται νέο τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος, τέτοιο που είναι σίγουρο ότι θα ευνοεί και την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια της Δ' Προγραμματικής Περιόδου «2007-2013» στον αγροτικό τομέα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να «τρέξουν» οι πρώτες προκηρύξεις. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, θα πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ, να αρχίσουν οι προκηρύξεις του νέου προγράμματος Leader συνολικού προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ (76,13% κοινοτική συμμετοχή), που εκτός από τη στήριξη ορεινών και μειονεκτικών αγροτικών περιοχών θα ενισχύει πλέον και πεδινές και νησιωτικές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πληθυσμός της κάθε επιλέξιμης περιοχής θα πρέπει να κυμαίνεται από 5.000 έως 150.000 κατοίκους, ενώ οι σχετικές παρεμβάσεις θα μπορούν να υλοποιηθούν σε Δημοτικά Διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκους.

Αμέσως μετά, υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, θα ακολουθήσει προετοιμασία ώστε να προκηρυχθούν και τα νέα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου - ΟΠΑΑΧ συνολικού προϋπολογισμού 709,8 εκατ. ευρώ (τα 510,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο - Αγροτικής Ανάπτυξης). Οι προκηρύξεις των ΟΠΑΑΧ τοποθετούνται χρονικά το φθινόπωρο, ενώ τα προγράμματα θα εστιάζουν σε μέτρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Συνολικά, στις βασικές προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται: Η προστασία του περιβάλλοντος από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας, με τη χρηματοδότηση δράσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στη μείωση της νιτρορύπανσης, στην περιβαλλοντική προστασία παραλίμνιων εκτάσεων, καθώς και στην προστασία παραδοσιακών ελαιώνων και αμπελώνων. Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση ποσού 750 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις για την κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών δικτύων, εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Η προστασία και η αποκατάσταση του δασικού πλούτου της χώρας με τη χρηματοδότηση δράσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται πρόγραμμα νέων αγροτών, επενδύσεις στη γεωργία, πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών, παροχή υπηρεσιών γεωργικών συμβουλών στους αγρότες και στην προώθηση και προβολή αγροτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: