29 Σεπ 2008

Η αμερικανική αγορά έχει κατακλυστεί από τυριά τύπου «φέτας»

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο μας δικαίωσε। Μέχρι τις 15/10/2007, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να παράγουν τυριά που ονομάζονταν φέτα. Αλλά τα στοιχεία που μας στέλνουν τα Ελληνικά προξενεία στις ΗΠΑ είναι ανησυχητικά, αφού δείχνουν ότι την αγορά έχουν κατακλύσει τυριά από τη Γαλλία, Βουλγαρία και Ισπανία, που ονομάζονται «φέτα». Η κυβέρνηση σίγουρα ενημερώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, για το τι συμβαίνει στην αμερικάνικη αγορά, αλλά καλό είναι να ενημερώνονται και οι παραγωγοί στη χώρα μας, για να πάρουν τα μέτρα τους. Γιατί αν το αποφασίσουν μπορούν να προσφύγουν μόνοι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δικαιωθούν, αφού το ελληνικό κράτος δεν έχει πάρει μέτρα μέχρι τώρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φέτα από την Ελλάδα κατέχει μόλις τη τέταρτη θέση στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε., που δεν έχουν την άδεια να παράγουν τυρί «φέτα». Γενικά η κατανάλωση τυριών στις ΗΠΑ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση και ποιοτική διαφοροποίηση τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με τις εισαγωγές τυριών από την Ελλάδα να αντιπροσωπεύουν το 1,45% του συνόλου (περίπου 15 εκ. δολάρια σε αξία). Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται σταδιακά και ανήλθαν το 2006 σε 1 δις δολ. Η Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές τυριών στις ΗΠΑ, με μερίδιο αγοράς 21,6%, η Γαλλία με 13%, η Νέα Ζηλανδία 7,2%, η Αργεντινή με 6,4%, η Ολλανδία με 6,3%, η Δανία με 6,2%, η Ελβετία με 4,4% και η Αυστραλία με 4%. Όσον αφορά τα τυριά τύπου «φέτας» οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέρχονται σε αξία τα 122,8 εκ. δολάρια. Οι εισαγωγές φέτας από Ελλάδα ανήλθαν σε αξία τα 5,2 εκ. δολάρια και κατείχαν το 13,1% της αγοράς, κατέχοντας την τέταρτη θέση, με πρώτη τη Γαλλία (11,8 εκ. δολάρια και 29,7%), δεύτερη τη Βουλγαρία (8 εκατ. δολάρια και μερίδιο αγοράς 20,2%) και τρίτη την Ισπανία (6,88 εκατ. δολάρια και μερίδιο αγοράς 17,2%). Πάντως και η εγχώρια παραγωγή φέτας στις ΗΠΑ έχει μεγάλη άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wisconsin Agricultural Statistics Service, η παραγωγή τυριών τύπου «φέτας» σημείωσε εκρηκτική άνοδο την τελευταία δεκαετία, αφού από 21.745 χιλ. pounds το 1997 έφθασε τα 63.731 χιλ. pounds το 2007. Καλύπτει συνολικά το 16% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων του Wisconsin και κατέγραψε μέση ετήσια αύξηση 15,9% την περίοδο 1993-2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: