24 Ιουν 2008

Ο ΟΠΑΠ ο μυλωνάς και οι τιμές σιτηρών

Μόνο ο ΟΠΑΠ έλειπε από την ημερίδα, που διοργάνωσε στην Αθήνα η «Δημητριακή ΑΕ», με θέμα την αγορά σιτηρών 2008 - 2009, αφού όπως φαίνεται το στοίχημα των τιμών στα σιτηρά έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ποδόσφαιρο. Ένα βασικό ερώτημα πάντως βρήκε απάντηση. Πώς μπορεί ένας μυλωνάς να αγοράζει ακριβά το σιτάρι να πουλά φτηνά το αλεύρι και να γίνει εκατομμυριούχος; Απλά γιατί πριν ήταν δισεκατομμυριούχος! Μετά το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τιμές αλλά και η ποιότητα των σιτηρών στη χώρα μας, αφού τώρα ούτε οι παραγωγοί πουλάνε ούτε οι μύλοι αγοράζουν. Κρίσιμη στιγμή όταν θα αρχίσουν να κόβονται τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια όποτε θα χρειαστεί να αδειάσουν οι αποθήκες.

Πάντως στην Ελλάδα η φετινή παραγωγή των βασικών σιτηρών (στάρια μαλακά, σκληρά, καλαμπόκι και κριθάρι) φαίνεται να είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 50% σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα:
Σκληρά σιτηρά
Περιμένουμε παραγωγή αυξημένη κατά 60 - 70%, θα κυμαίνεται γύρω 1.200.000 τόνους, ενώ πέρσι κυμάνθηκε στους 810.000 τόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή είχαμε αυξημένες αποδόσεις αυτή τη χρονιά και καλές ποιότητες (μικρά προβλήματα ποιότητας στη Βόρεια Ελλάδα λόγω βροχών). Με βάση αυτή την παραγωγή, σαν συνέχεια της περσινής χρονιάς αναμένεται να γίνει εξαγωγή 700.000 τόνων. Η κατανάλωση στο εσωτερικό φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω μειωμένων πωλήσεων σιμιγδαλιού, αλλά και επειδή δεν θα υπάρξει κατανάλωση σκληρού για ζωοτροφές, όπως έγινε πέρσι. Χωρίς να υπάρχουν τιμές οι αυξημένες εξαγωγές θα είναι βασικό για μια καλή «ψυχολογία» στην αγορά.
Μαλακά σιτηρά
Μικρότερη αύξηση παραγωγής σε σχέση με το σκληρό. Εισαγωγές θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ποιότητες, δηλαδή σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα ποιότητας τότε αναμένεται να οδηγηθούν για ζωοτροφές και θα αυξηθούν οι εισαγωγές. Πέρσι είχαμε εισαγωγές 950.000 τόνων, φέτος θα κυμανθούν στους 800.000 τόνους. Η τιμή του μαλακού θα πιέσει τις τιμές του σκληρού σε μια πρώτη φάση. Αναμένεται να υπάρξει ανταγωνισμός από τα βουλγάρικα στάρια, που θα έρθουν οδικώς στην Βόρεια Ελλάδα και ίσως να δημιουργήσουν πίεση στις πρώτες κλειστές τιμές στα μαλακά (δεύτερης ποιότητας) και θα δημιουργήσουν μια «βάση» για τις τιμές στο σκληρό.
Καλαμπόκι
Μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι. Μετά από αρκετά χρόνια θα υπάρξουν εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων καλαμποκιού με πλοία. Πέρσι υπήρξαν εξαγωγές από Βόρεια Ελλάδα στη Βουλγαρία, γιατί είχε μικρή παραγωγή (κατά 50% σε σχέση με το μέσο όρο), αλλά φέτος η παραγωγή είναι πλεονασματική στη χώρα αυτή, όπως και στη Ρουμανία.
Κριθάρι
Μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες εισαγωγές.

Κατάσταση σε υπόλοιπες χώρες
Οι συνολικές παραγωγές στις γειτονικές μας χώρες (που επηρεάζουν τις δικές μας τιμές) θα είναι αυξημένες φέτος όπως και οι εξαγωγές. Στη Ρουμανία θα υπάρξει διπλασιασμός της παραγωγής, στη Βουλγαρία θα είναι 75% ψηλότερη σε σχέση με πέρσι, ενώ στη Ουγγαρία θα έχουμε αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό περίπου 60%. Το πλεόνασμα της Βουλγαρίας θα εξαχθεί με φορτηγά κυρίως στην Ελλάδα, οπότε αναμένεται να δημιουργήσει πιέσεις στις τιμές. Οι εξαγωγές σιτηρών από Βουλγαρία θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα, ενώ οι εξαγωγές καλαμποκιού από Ουγγαρία κατά τον Οκτώβριο - Νοέμβριο. Στη Γαλλία τα μαλακά στάρια θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή τους σε δύο εβδομάδες και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη ποιότητα, λόγω των βροχοπτώσεων που υπήρξαν. Στη Γερμανία έχουμε τα σιτηρά που χρησιμοποιούμε για ειδικές χρήσεις. Στη Βόρεια Γερμανία υπήρξε μεγάλη περίοδος ανομβρίας οπότε θα υπάρξουν μικρές αποδόσεις. Αντίθετα στο Νότο είχαμε πολλές βροχές με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στη ποιότητα. Στις ΗΠΑ, υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες στις Κεντρικές Πολιτείες, με αποτέλεσμα να έχουμε καταστροφές στην παραγωγή και καθυστερήσεις στη σπορά μέχρι να στραγγίσουν τα χωράφια. Με αφορμή αυτές τις καθυστερήσεις αναμένεται πολλοί αγρότες να προτιμήσουν να μετακινηθούν από το καλαμπόκι στη σόγια. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην απόδοση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αφού ανέβηκε η τιμή στο καλαμπόκι είναι σίγουρο ότι θα ανέβει και η τιμή στο σιτάρι.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των σιτηρών στην επόμενη δεκαετία. Από κοινού ο ΟΟΣΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, κάνουν διαπιστώσεις που δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης των τροφίμων στο άμεσο μέλλον. Η σταδιακή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών σε συνδυασμό και με την αυξανόμενη ζήτηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της διεθνούς αγοράς των δημητριακών.

Στη διάρκεια της ημερίδας μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν και τα εξής:

  • η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών που έχει επηρεάσει τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων αλλά και ζωοτροφών, προκαλώντας αβεβαιότητα.
  • η ικανοποιητική πορεία της εσοδείας του σιταριού στο Βόρειο Ημισφαίριο (με εξαίρεση τον Καναδά και το Καζακστάν) με μόνο πλέον ερωτηματικό την ποιότητα.
  • οι αναμενόμενες ανταγωνιστικές τιμές σιτηρών απο χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
  • η στενή σχέση που διαπιστώνεται στις προθεσμιακές χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων μεταξύ των αγροτικών προϊόντων, τιμών του αργού πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ.
  • το γεγονός ότι τα δημητριακά αποτελούν πλέον χρηματιστηριακές πρώτες ύλες και ο χρόνος απέδειξε ότι «συνταγές» για αλάνθαστη πολιτική προμηθειών δεν υπάρχουν, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
  • oι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος όπως ο εξαγωγικός προσανατολισμός της Ε.Ε, η αναπλήρωση των αποθεμάτων, η θέσπιση κινήτρων για την κινητοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η νέα βιοτεχνολογία.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνουν καθημερινά τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ ήδη το κόστος πολλών τροφίμων έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, πυροδοτώντας ευρύτατες διαμαρτυρίες ή και εξεγέρσεις σε πολλά σημεία του πλανήτη καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξήσεις τιμών των σιτηρών έως και 60% μέχρι το 2017. Στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εισοδημάτων (έως και 20%) των νοικοκυριών που πηγαίνει σε είδη διατροφής, εξαιτίας της ανόδου των τιμών αυτών των ειδών και των καυσίμων, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, κυρίως των χωρών με χαμηλά δημόσια έσοδα που είναι απόλυτα εξαρτημένες από τις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: