22 Μαΐ 2008

Πίνακες με γυναικείο γυμνό απομακρύνθηκαν

Σε μια χώρα που την θεωρούσαν πριν λίγα χρόνια αρκετά ελεύθερη δύο πίνακες με γυναικείο γυμνό απομακρύνθηκαν από αίθουσα αναμονής δημαρχείου μετά τις διαμαρτυρίες μουσουλμάνων πολιτών. Τελικά πόσες ακόμη αλλαγές θα μας υποχρεώσουν κάποιοι που φιλοξενούνται στις ευρωπαϊκές χώρες. Πόσο πρέπει να πληρώσουμε σαν αντάλλαγμα, με την αλλαγή τρόπου της ζωής μας, για να κερδίζουν αχόρταγα κάποιοι πλουσιοκράτες που επιθυμούν την μαύρη εργασία και το κέρδος.
Οι αρχές της πόλης Χόιζεν, ανατολικά του Άμστερνταμ, επιβεβαίωσαν σήμερα τα δημοσιεύματα ότι απομάκρυναν από την αίθουσα αναμονής του δημαρχείου δύο πίνακες της Ολλανδής ζωγράφου Έλεν Βρεγκ με γυναικείο γυμνό και τους τοποθέτησαν σε άλλη θέση, όπου είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε κοινή θέα.

«Τασσόμαστε κατά της λογοκρισίας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη για το γυμνό και θέλαμε να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής», δήλωσε εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών. Η καλλιτέχνις κατήγγειλε ότι είναι το πιο πρόσφατο θύμα της αυξανόμενης ευαισθησίας στην Ολλανδία για το Ισλάμ, μετά τη σύλληψη για σύντομο χρονικό διάστημα ενός σκιτσογράφου την περασμένη εβδομάδα με την υποψία της προσβολής των μουσουλμάνων λόγω των προκλητικών του σκίτσων.

«Αισθάνομαι θύμα διακρίσεων. Αυτό πάει πάρα πολύ μακριά. Πρέπει δηλαδή τώρα οι Ολλανδοί να προσπαθήσουν να ενταχθούν στην ίδια τους τη χώρα; (...) Σύντομα η τέχνη θα ρίχνεται στην πυρά», δήλωσε η Έλεν Βρεγκ στην εφημερίδα Ντε Τέλεγκρααφ.

«Πρόκειται για συμβολική τέχνη στην οποία τα γεννητικά όργανα δεν είναι καν ορατά. Μόνον δύο στήθη και μια βέργα που επέχει θέση αιδοίου», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: