26 Μαΐ 2008

Η ΚΑΠ είναι της υπαίθρου και όχι των αγροτών; Τα μυστικά ενός «τσεκ απ»

Με τις προτάσεις για το «τσεκ απ», που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν φαίνεται τελικά ότι προτείνει μικρές προσαρμογές και όχι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αναθεωρημένη ΚΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι έμμεσα θεωρεί ότι βαδίζει σε «σωστό δρόμο». Όταν αναφερόμαστε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η βασική λέξη είναι η «Κοινή» που σημαίνει ότι ακολουθούμε μια πολιτική κοινή για όλους. Δηλαδή η ΚΑΠ έχει σαν πρώτιστο σκοπό να εξασφαλίζει για τους αγρότες των 27 κρατών μελών κοινές ευκαιρίες, στόχους, φιλοδοξίες, αγωνίες και προσανατολισμούς. Μετά όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόζεται η ΚΑΠ δεν φαίνεται να έχει πετύχει αυτό το στόχο, αφού για παράδειγμα τα προβλήματα των αγροτών της Ολλανδίας και της Γερμανίας δεν είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας.

Μεθοδεύει το «τσεκ απ» την αντικατάσταση του ιστορικού μοντέλου πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης από το περιφερειακό. Παράλληλα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω του δεύτερου πυλώνα. Συνολικά υπάρχει αύξηση κονδυλίων που πάνε στη ΚΑΠ, μόνο που μειώνεται το ποσό που εισπράττει ο αγρότης και υποχρεώνεται να «καταβληθεί» μέσω άλλων δραστηριοτήτων και επενδύσεων στην ύπαιθρο. Δηλαδή φεύγουν κονδύλια που πηγαίνανε σε αγρότες και προϊόντα και πάνε σε περιφέρειες. Αυτό γίνεται με τη δικαιολογία ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, αλλά αν έχουμε αγροτική ανάπτυξη δεν θα έχουμε θέσεις εργασίας; Ίσως στην επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η λέξη Αγροτική να αντικατασταθεί από την Περιφερειακή. Ακόμη και τα ποιοτικά προϊόντα (ΠΟΠ και ΠΓΕ) μπορούν να ενισχύονται από το δεύτερο πυλώνα, υποστηρίζει η ΕΕ και φέρνει το παράδειγμα της Ιταλίας. Αυτό μπορεί να βολεύει ορισμένα κράτη μέλη που έχουν ομοσπονδιακές κυβερνήσεις ή ισχυρή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αλλά όχι το «Αθηνοκεντρικό» κράτος μας.

Ένας ακόμη «αρχικός» στόχος της ΚΑΠ ήταν να υπάρξει επάρκεια τροφίμων στην Ένωση. Αλλά και αυτός ο στόχος με τα χρόνια «ξεχάστηκε». Φτάσαμε να παίρνουμε μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής, ακολουθώντας τις «παγκόσμιες» εντολές και τώρα οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ανακάλυψαν «τις συνέπειες της αύξησης στις διεθνείς τιμές των τροφίμων» και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της. «Επιδιώκουμε να δώσουμε στους αγρότες μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση και να αντιδράσουν γρήγορα στα μηνύματα της αγοράς», δήλωσε η αρμόδια για τη γεωργία Επίτροπος κ. Μαριάν Φίσερ Μπόελ. Θα ανταποκριθούν στη ζήτηση τροφίμων οι αγρότες όταν κερδίζουν αρκετά χρήματα από την πώληση της παραγωγής τους, ξέχασε όμως να συμπληρώσει η Επίτροπος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, που έκαναν σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Σιβένας και Διβάρης, οι στόχοι της Κομισιόν είναι ο αγρότης να παράγει ότι ζητά η αγορά και να ανταποκριθεί στις νέες και υπάρχουσες προκλήσεις (αλλαγή κλίματος, διαχείριση υδάτων, βιοποικιλότητα). Αυτά θα τα κάνει ο αγρότης μόνος του χωρίς κάποια κρατική υποστήριξη, φαίνεται να πιστεύουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ. Δηλαδή σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα, που η γραφειοκρατία, η έλλειψη κτηματολογίου και δασολογίου και η ατιμωρησία σε περιβαλλοντικές παρανομίες κυριαρχούν, ο αγρότης θα γίνει «σημαιοφόρος» της περιβαλλοντικής πολιτικής(!) Είναι αστείο να περιμένουμε στη χώρα μας με τα χρήματα της διαφοροποίησης, να «ξεπηδήσουν» μονάδες βιοαερίου(!) στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε μια χώρα που οι κτηνοτρόφοι για να ιδρύσουν ή να επισκευάσουν μια κτηνοτροφική μονάδα αγανακτούν (τα νεύρα γίνονται κουρέλια) από την τεράστια γραφειοκρατία.

«Επιτρέπεται στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε πιο ομοιόμορφες ενισχύσεις των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης», υποστηρίζουν από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ΕΕ, ανακατανομή στο αγροτικό εισόδημα. Ξεχνάνε όμως ότι τα οικονομικά στοιχεία λένε ότι στην χώρα μας το 96% των γεωργών εισπράττουν μέχρι 5.000 ευρώ, οπότε η ομοιομορφία ήδη υπάρχει. Παράλληλα βάζουν και ένα κατώτατο όριο 250 ευρώ ανά εκμετάλλευση ή ανά στρέμμα, αφού παραδέχονται ότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και οι υπηρεσίες ακριβές.

Επιμένει η Επιτροπή στη πολιτική της η ΚΑΠ να είναι συμβατή με τις θέσεις του ΠΟΕ, αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία μεταξύ των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποί της, απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν επιθυμεί η Κομισιόν να αρχίσει να «προστατεύει» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα με περιορισμούς των εισαγωγών. Πάντως, πρόσθεσαν ότι οι τιμές αγοράς σήμερα στα αγροτικά προϊόντα είναι ψηλές στη διεθνή αγορά. Σωστά αλλά δεν έχει σημασία μόνο η τιμή μονάδας, αλλά και ο όγκος παραγωγής για να δούμε αν ο αγρότης κερδίζει εισόδημα αρκετό για να τον κάνει να παραμείνει στο χωράφι. Και επειδή στις Βρυξέλλες δεν τα πάνε καλά με τα αγροτικά, θα αναφέρω ένα παράδειγμα που θα το καταλάβουν. Αν έχουμε ένα μοντέλο αυτοκινήτου που το πουλάς 10.000 ευρώ. Υπάρχουν δύο εργοστάσια, το πρώτο βγάζει 100 αυτοκίνητα τη μέρα και το δεύτερο 1.000. Το δεύτερο σίγουρα κερδίζει περισσότερα και επιβιώνει το πρώτο θα κλείσει.

Τέλος το βασικότερο, που είναι οι δαπάνες για την Αγροτική Ανάπτυξη, οι οποίες θα δίνονται από το 2013 και μετά, θα αρχίσουν να το συζητάνε την επόμενη χρονιά. Ιστορικά οι δαπάνες αυτές αυξάνονται αριθμητικά, αλλά σαν ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνονται. Σήμερα κυμαίνονται στο 0,4%, αν πέσουν ακόμη περισσότερο θα σταματήσουν να μιλάμε για την ΚΑΠ, αφού στην ουσία θα είναι μια φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ «τυριού και αχλαδιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: