29 Μαΐ 2008

Οι αποδείξεις δεν λένε πάντα την αλήθεια, ειδικά στα βοοειδή

Τα μέτρα περί των ισοζυγίων κρέατος και της αναγραφής της προέλευσης στις αποδείξεις, εξαγγέλθηκαν από του υπουργό κ. Κοντό το Νοέμβριο του 2007 και «διαφημίστηκαν» από την τηλεόραση σαν μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων και καταναλωτών. Αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις εξαγγελίες, θα δούμε ότι ο χαρακτηρισμός στις αποδείξεις της λιανικής πώλησης ως «ελληνικού» κρέατος, το οποίο έχει παραχθεί από βοοειδή, που έχουν εκτραφεί για τουλάχιστον πέντε (5) μήνες στην Ελλάδα, είναι παραπλανητικός. Μπορεί σε άλλες κατηγορίες κτηνοτρόφων το μέτρο να είναι θετικό, αλλά θίγει άμεσα τα συμφέροντα των Ελλήνων βοοτρόφων που παράγουν κρέας από μοσχάρια που γεννιούνται στην εκμετάλλευσή τους.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν τέτοιες εκμεταλλεύσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το συγκεκριμένο μέτρο. Ειδικότερα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και αν και γνωρίζουμε τις καλές προθέσεις του ΥΠΑΑΤ, καλό είναι ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, που κατάγεται από την περιοχή, να εξετάσει με προσοχή το πρόβλημα. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρουμε ότι στο νομό Πέλλας υπάρχουν περίπου 1.700 εκμεταλλεύσεις βοοειδών εκ των οποίων οι 1.100 είναι γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης και οι 290 κρεοπαραγωγικής. Ο συνολικός αριθμός θηλυκών βοοειδών είναι περίπου 18.000. Από τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις αποκλειστικά πάχυνση πραγματοποιεί ένα μικρό ποσοστό, περίπου 15%.
Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 13 παρ. 5 του Κανονισμού αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2002 και σύμφωνα με το υποχρεωτικό κοινοτικό σύστημα επισήμανσης του βοείου κρέατος στις ετικέτες αναγράφονται οι ακόλουθες ενδείξεις:
α) το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα γέννησης του ζώου
β) τα κράτη μέλη ή οι τρίτες χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η πάχυνση
γ) το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή

Όταν το βόειο κρέας προέρχεται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στο ίδιο κράτος μέλος, τότε αναγράφεται η ένδειξη «Καταγωγή ( όνομα του κράτους μέλους). Οι ενδείξεις αυτές είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται με την τοποθέτηση ετικέτας σε τεμάχιο ή τεμάχια κρέατος ή στο υλικό συσκευασίας τους ή σε περίπτωση μή προσυσκευασμένων προϊόντων (δηλαδή τον κύριο τρόπο με τον οποίο πωλείται το βόειο κρέας στην Ελλάδα) με την παροχή των ενδεδειγμένων γραπτών και ευδιάκριτων πληροφοριών στον καταναλωτή στο σημείο πώλησης. Είναι φανερό ότι για λειτουργήσει η επισήμανση σε μή προσυσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει οι ετικέτες που αναρτώνται στο σημείο πώλησης να βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις αποδείξεις που εκδίδονται. Με το μέτρο του ΥΠΑΑ&Τ ο καταναλωτής φεύγει από το κρεοπωλείο λαμβάνοντας μια απόδειξη που ουσιαστικά είναι παραπλανητική καθώς η πληροφορία που λαμβάνει δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε ότι:
1. Ο χαρακτηρισμός ως «ελληνικού» βόειου κρέατος που έχει παραχθεί από ζώα που έχουν εκτραφεί για πέντε μήνες στην Ελλάδα είναι αυθαίρετος και παραπλανητικό
2. Το συγκεκριμένο μέτρο του ΥΑΑ&Τ θίγει άμεσα τα συμφέροντα των Ελλήνων βοοτρόφων που παράγουν κρέας από μοσχάρια που γεννιούνται στην εκμετάλλευσή τους.
3. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντίθετο στη φιλοσοφία περί στήριξης των τοπικών προϊόντων που με τόση ζέση επαγγέλλεται το ΥΑΑ&Τ.
4. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να χαρακτηρίζεται ως «ελληνικό» μόνο το βόειο κρέας που παράγεται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: