29 Μαΐ 2008

Το «φάντασμα» της λειψυδρίας «αφυδατώνει» τα χωράφια και ανεβάζει το κόστος

Οι φόβοι ότι θα έχουμε έλλειψη νερού και φέτος, αλλά και στα επόμενα χρόνια, είναι υπαρκτοί. Η έλλειψη βροχών σε όλη την περίοδο του χειμώνα, η αδυναμία του εδάφους να συγκρατήσει τα νερό και η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας μας, είναι στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εφιαλτική εικόνα, που δημιουργεί ανησυχίες για τα υδάτινα αποθέματα. Το πρόβλημα της λειψυδρίας ακουμπάει ήδη το σύνολο σχεδόν των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Κανείς πολιτικός δεν θέλει να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, ίσως γιατί φοβάται να πάρει «δύσκολες» αποφάσεις.

Οι γεωτρήσεις στερεύουν, άλλες εκβαθύνονται και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μια αναμφισβήτητη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα που ανησυχεί τον αγροτικό κόσμο. Το κράτος πρέπει να παρέμβει «σήμερα» και όχι «αύριο». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η επίκουρος καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, κυρία Κάτια Λαζαρίδη, σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με τη συνεργασία του ελληνικού και του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη, οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των επιφανειακών υδάτων και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, θα επηρεαστούν αρνητικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ενέργειας.

Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση στην ποσότητα νερού και αυτό όχι μόνο θα έχει επίδραση αρνητική στις καλλιέργειες, αλλά με τυχόν νέες γεωτρήσεις ή την εκβάθυνση των παλαιών, επιβαρύνεται σημαντικά ο αγρότης οικονομικά, σε μια εποχή που τα οικονομικά του δεν είναι σε καλή κατάσταση, με τη μείωση των εσόδων από τις καλλιέργειες, καθώς και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο, δεν μπορεί να γίνεται μόνο με την οικονομική «αιμορραγία» των ίδιων των αγροτών, που κάθε χρόνο «φορτώνονται» περισσότερο από τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων στην λίμνη Κάρλα, όπως και με το επί 25ετίας και πλέον «έργο» της εκτροπής του Αχελώου. Την ίδια στιγμή στη λίμνη Πλαστήρα, η στάθμη της άγγιξε τα 784,71 μέτρα. Το φετινό Φεβρουάριο έπεσαν στον ταμιευτήρα 9.469.050 κυβικά μέτρα νερού, όταν τον ίδιο μήνα την περασμένη χρονιά οι εισροές ανήλθαν σε 18.956.550 κυβικά μέτρα νερού. Το μήνα Μάρτιο δεν μπήκαν περισσότερα από 8.000.000 κυβικά μέτρα νερού, όταν οι εισροές για το 2007 τον ίδιο μήνα είχαν φτάσει στα 16.806.450 κυβικά μέτρα νερού.

Εκτιμάται ότι το σύνολο του νερού που αφαιρέθηκε από τα υπόγεια νερά όλης της Θεσσαλικής πεδιάδας ήταν της τάξης των 1.000 εκατ. κ.μ. νερού, γεγονός που προκάλεσε την πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα. Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά μέσον όρο, από 0-11 μέτρα στον νομό Καρδίτσας, 1-11 μέτρα στον νομό Τρικάλων, 5-25 μέτρα στον νομό Λάρισας, 10-15 μέτρα στον νομό Μαγνησίας. Στη Θεσσαλία λειτουργούν περίπου 30.000 γεωτρήσεις (το 1/3 συλλογικές και τα 2/3 ιδιωτικές).

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Θεσσαλία, αφού με διαλείμματα θα διεξαχθεί φέτος, όπως όλα δείχνουν, η άρδευση και στη Βοιωτία, καθώς τα μειωμένα αποθέματα νερού μπορεί να μην επιτρέψουν την παροχή νερού από τον Μόρνο. Παράλληλα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη με τη τοποθέτηση νέου πλωτού αντλιοστασίου στη Υλίκη και θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο η κατασκευή του αγωγού που θα φέρνει επιπλέον ποσότητες νερού από την λίμνη.

Κυβερνητικές εξαγγελίες και μελέτες αλλαγής καλλιεργειών κατά καιρούς πάμπολλες. Μιλάνε οι υπεύθυνοι για επιτάχυνση των έργων, για ολοκλήρωση και απόδοση στους αγρότες των αρδευτικών δικτύων. Αυτοί όμως περιμένουν τα έργα και όχι τα λόγια για να δουν ορατά αποτελέσματα. Στο μέλλον το πρόβλημα θα οξύνεται, οι δυσκολίες με τις αρδεύσεις θα πολλαπλασιάζονται και η χρεοκοπία θα είναι η κατάληξη για ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού, που προσπαθεί να παραμείνει στο επάγγελμα με δανεισμό από τις «χρυσοφόρες» τράπεζες, για να μην τα εγκαταλείψει όλα και οδηγηθεί στα αστικά κέντρα, ψάχνοντας για άλλο επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: