30 Μαΐ 2008

Τα «διαμάντια» της ελληνικής γης πρέπει να λάμπουν παντοτινά

Είναι μιζέρια να βλέπεις τους πολιτικούς να κυνηγάνε να φορολογήσουν το κάθε χωραφάκι ή σπιτάκι από τον Έλληνα πολίτη, ενώ υπάρχει ένα διαμάντι που βγαίνει από την ελληνική γη, που αν αυξηθεί η παραγωγή του, θα κερδίσουν από το ΦΠΑ και τις εξαγωγές που θα φέρει πολλά περισσότερα. Μιλάμε για τον καπνό το διαμάντι της ελληνικής γης και για τις μοναδικές ανατολικές ποικιλίες (Μπασμά και Κατερίνης), όπως και για τα Βιρτζίνια με τις μοναδικές αρωματικές τους ιδιότητες. Δώστε τράνζιτ (αφορολόγητο) πετρέλαιο (όπως δίνεται στους εφοπλιστές) στους καλλιεργητές Βιρτζίνια για να συνεχίσουν να καλλιεργούν κύριοι υπουργοί και αφήστε τις συζητήσεις για την ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας !

Μετά την ολική αποδέσμευση του καπνού, δεν καλλιεργούνται με ξενικές ποικιλίες (μεγαλόφυλλα) στη χώρα μας παρά μόνο σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα και αυτά στη Καλαμπάκα και τη Φθιώτιδα. Οι βασικοί λόγοι είναι η μικρή εμπορική αξία και το υψηλό κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι χρειάζονται 300 – 400 γρ. πετρέλαιο για κάθε κιλό καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια και με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να ανεβαίνουν γίνεται «απαγορευτικό» το κόστος. Γιατί όμως επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια στην Ελλάδα; «Επειδή έχουν φυσικά αρώματα λόγω ηλιοφάνειας και ξηροθερμικών συνθηκών. Μπορεί να υστερούν σε λεπτότητα αλλά υπερτερούν σε αρώματα», μας λέει ο Κώστας Ζαχοκώστας, Γεωπόνος Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας. Κάποια στιγμή η Κομισιόν θα απαγορεύσει στις καπνοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν γλυκαντικές ουσίες στα τσιγάρα, τότε θα στραφούν στα αρωματικά Βιρτζίνια της Ελλάδας. Μια προσπάθεια για καλλιέργεια βιολογικού καπνού Βιρτζίνια γίνεται στο Αρχάνι της Φθιώτιδας.
«Ειδική έρευνα που έγινε στη καλλιέργεια βιολογικού καπνού στη Φθιώτιδα έδειξε ότι τα εδαφολογικά στοιχεία και το κλίμα βοηθάνε πολύ. Στην περιοχή δεν έχει εμφανιστεί περονόσπορος». Από Γενάρη θα μπορούν οι καπνοπαραγωγοί του Συνεταιρισμού Αρχανίου να βγάζουν ψιλοκομμένο βιολογικό καπνό. Ζητάνε χαμηλή φορολόγηση καπνού και χειροποίητων πούρων και τα αρμόδια υπουργεία, αλλά οι υπεύθυνοι τους απαντάνε με «αερολογίες». Συγκεκριμένα οι καπνοπαραγωγοί ζητάνε το 59% κατανάλωσης φόρου καπνού πώλησης να μετατραπεί σε 20% για μικρούς οικογενειακούς οικοτεχνικούς συνεταιρισμούς με χαμηλή ποσότητα πώλησης καπνού (7.000 κιλά) ανά έτος, ενώ αν υπερβούν το συγκεκριμένο όριο να υπάρξει κλιμακωτά αυξανόμενη φορολόγηση. Επίσης θέλουν μικρή συμβολική εγγύηση 7.000 ευρώ ανά συνεταιρισμό και όχι 300.000 ευρώ, όπως είναι για τους καπνοβιομήχανους.
Όσον αφορά τις ελληνικές ποικιλίες καλλιεργούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα λόγω καλής εμπορικής τιμής. Ειδικά για την ποικιλία Κατερίνη πριν 3 χρόνια τα καπνά πουλάγανε 0,80 – 1,5 ευρώ ανά κιλό. Φέτος πουλήθηκαν πάνω από 4 ευρώ το κιλό και με το ποιοτικό παρακράτημα φτάνει 4,3 ευρώ το κιλό η εμπορική αξία. Τα αρνητικά στις ανατολικές ποικιλίες καπνού είναι η κουραστική καλλιέργεια, οι μεγάλες ηλικίες των παραγωγών και η μικρή παραγωγή. Η ποικιλία Κατερίνης (Σ53) καλλιεργείται σε περιοχές της Πιερίας της Ελασσόνας της Καλαμπάκας και της Κοζάνης, ενώ οι ποικιλίες Μπασμά στη Θράκη και στις Σέρρες.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια το 7 – 8% του χαρμανιού της Φιλιπς Μώρις περιελάμβανε ανατολικές ποικιλίες. Τώρα η καπνοβιομηχανία έχει περιορίσει τις ποσότητες στο μισό και αν περιοριστεί και άλλο η καλλιέργεια τότε θα πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό το είδος των καπνών καλλιεργούν και στη γειτονική Τουρκία, αλλά τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπεται η καλλιέργεια γιατί εκεί στρέφονται στο βαμβάκι.
«Θα είναι μεγάλο λάθος αν για οποιοδήποτε λόγο εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια ανατολικών καπνών δεδομένου ότι θεωρούνται τα παγκόσμια διαμάντια στην διεθνή αγορά του καπνού. Ο λόγος είναι ότι όλες οι φημισμένες καπνοβιομηχανίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν στα χαρμάνια τους αυτές τις ποικιλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: