22 Μαΐ 2008

Καλές οι προθέσεις υπουργών, αλλά χρειάζονται και έργα

Οι υψηλές τιμές των δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία. Η αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρα μας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξαγγέλλει κατά καιρούς μέτρα και προθέσεις, αλλά όλα κρίνονται «εκ του αποτελέσματος». Στη πολιτική χρειάζονται γρήγορες και πρακτικές αποφάσεις, αλλά και συντονισμός των υπουργείων, γιατί συνήθως τα προβλήματα είναι σύνθετα και πρέπει το κάθε μέτρο που λαμβάνεται να μην αναιρείται από κάποιο άλλο.

Όλο αυτό το καιρό οι κτηνοτρόφοι, ζητάνε να επισπευτούν οι διαδικασίες και οι ενέργειες από το υπουργείο, ώστε να επιτραπούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που και το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται, το κόστος για την αγορά ζωοτροφών φέτος αυξήθηκε 100% σε σχέση με πέρσι. Όμως δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και όλα κινούνται σπασμωδικά. Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ από τη μια το ΥΠΑΑΤ «αγωνίζεται» να μειώσει το κόστος των ζωοτροφών, έρχεται ο ΟΛΠ με αιφνιδιαστική του απόφαση στις 7/1/2008 και αυξάνει «σιωπηλά» κατά 25% τα φύλαχτρα στο σιλό του Πειραιά. Μια αύξηση που είναι σίγουρα μεγαλύτερη του πληθωρισμού. Αυτή η αύξηση από τον ΟΛΠ όμως δεν θα «μετακυλιστεί» και αυτή στην αγορά, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές; είναι ένα «ρητορικό» ερώτημα.
Τους τελευταίους μήνες δεν έπαιξαν στις τηλεοράσεις οι πυρόπληκτες περιοχές με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να «ξεχάσει» τους κτηνοτρόφους και να σταματήσει τη βοήθεια που έστελνε σε ζωοτροφές. Έπρεπε να κατέβει ο ίδιος ο υπουργός κ. Κοντός για να δει το πρόβλημα και να υποσχεθεί ότι θα ξαναρχίσουν να στέλνονται οι απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών. Πάντως υπάρχει το ερώτημα προς την κυβέρνηση, γιατί δεν ζήτησε από την ΕΕ στη διαχειριστική μια ποσότητα 100.000 τόνων καλαμπόκι χωρίς δασμό, για να καλύψει τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών.
Καθώς οι σοδειές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, ορισμένες χώρες σπεύδουν να περιορίσουν ή να απαγορέψουν τις εξαγωγές. Το Καζακστάν απαγόρεψε τις εξαγωγές σιταριού, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Αργεντινή τις έχουν περιορίσει, ενώ η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Καμπότζη και η Ινδία σταμάτησαν να εξάγουν ρύζι, στέλνοντας στα ύψη την τιμή του. Εμείς έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Μόσχα και υπέγραψε την νέα ενεργειακή συμφωνία. Δεν τον ενημέρωσαν όμως οι «συμβουλάτορες» που τον περιτριγυρίζουν, να προχωρήσει και σε μια συμφωνία για εισαγωγές από τη Ρωσία χωρίς δασμούς; Ως γνωστόν η Ρωσία, που εξάγει 500 χιλιάδες τόνους δημητριακών (σιτάρι και κριθάρι) κάθε έτος στη χώρα μας, έχει επιβάλλει υψηλούς εξαγωγικούς δασμούς για να «προστατέψει» την παραγωγή της. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να συνάψει «ειδική» συμφωνία με την Αίγυπτο, για να της πουλά σιτηρά αδασμολόγητα. Αυτό που κατάφερε η Αίγυπτος γιατί να μη το καταφέρει η Ελλάδα και όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για άλλες χώρες μέσα από διμερείς συμφωνίες.
Οι κυβερνώντες φαίνεται πάντως να εφησυχάζουν με τις δηλώσεις των γραφειοκρατών και της Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ που λέει ότι «υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ομαλές αυτή τη χρονιά αναμένεται να ξαναγεμίσουν τα αποθέματα, ενώ η αγορά θα είναι πιο σταθερή. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και η απόφαση της Ουκρανικής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει στις εξαγωγές αραβόσιτου, σιταριού και κριθαριού, ενώ και η Ρωσία αναμένεται να άρει από την 1η Ιουλίου 2008 τους εξαγωγικούς φόρους στα σιτηρά».
Ένα τελευταίο «ερώτημα» προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφορά τη μεγάλη συζήτηση που προκάλεσε ένα φορτίο καλαμποκιού από την Ουκρανία που «πιάστηκε» στο Βόλο και έγιναν έλεγχοι για το αν περιείχε Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Τελικά δεν μας ενημέρωσαν όμως από το ΥΠΑΑΤ τι απέγιναν αυτοί οι έλεγχοι και αν πράγματι όλος ο «θόρυβος» που έγινε ήταν δικαιολογημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: