22 Μαΐ 2008

Η ....σιωπή των αμνών για το τι συμβαίνει στη Θάσο με τα κρούσματα μελιταίου πυρετού

Αδιευκρίνιστος αριθμός κρουσμάτων μελιταίου πυρετού σε ανθρώπους παρατηρήθηκε στη Θάσο τις τελευταίες μέρες, γεγονός που αποσιωπήθηκε από τις τοπικές αρχές αλλά και ούτε απο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Μόνο η διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Καβάλας αντέδρασε αρκετά καθυστερημένα και εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο μελιταίο πυρετό.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους καταναλωτές “να μην προμηθεύονται τυρί αγνώστου προελεύσεως, το οποίο δεν έχει τυροκομηθεί και συντηρηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, διότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο προσβολής από λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα”. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα και να έχει υποστεί ωρίμανση σε άλμη για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η κατανάλωσή του. Οι οδηγίες που δόθηκαν, μέσω της ανακοίνωσης στους κτηνοτρόφους που παρασκευάζουν τυρί από γάλα της εκτροφής τους, αποκλειστικά και μόνο για αυτοκατανάλωση, είναι οι εξής:
- Να βράζουν καλά το γάλα που χρησιμοποιούν.
- Να αφήνουν το τυρί που παράγουν να ωριμάσει σε άλμη για δύο μήνες το ελάχιστο.
- Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εμπορία ή η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο σε τρίτους του τυριού που παρασκευάζουν για τον εαυτό τους.
Στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν τα κρούσματα ή υπάρχουν υποψίες για αυτά έχουν σπεύσει κτηνίατροι της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Καβάλας, αφού το νησί της Θάσου εδώ και πέντε χρόνια δεν διαθέτει κτηνίατρο.
Αναμένουμε κάποια ....σεμνή και ταπεινή ενημέρωση !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: