12 Μαΐ 2008

Στην ξενιτιά όχι για δουλειά αλλά για φτηνό φαγητό

Οι αγρότες έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα τρόφιμα, τελικά ποιοι κερδίζουν στη χώρα μας; Το νέο χαστούκι της κερδοσκοπίας σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών αποκαλύπτει έρευνα του ΚΕΚΠΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) που έγινε σε σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και της Γερμανίας και έδειξε ότι στη πατρίδα μας το ελληνικό γιαούρτι πωλείται ακριβότερα κατά 167,74% σε σχέση με την τιμή που το αγοράζει ο κάτοικος του Βερολίνου, η φέτα +35,25%, το ελαιόλαδο +25,08%.

Η λύση είναι μια μετανάστευση στη Γερμανία… όχι όμως για δουλειά, αλλά για να ψωνίζουμε φτηνότερα ελληνικά τρόφιμα (!) Ας μαζέψουμε από τη γειτονιά κάθε εβδομάδα παραγγελίες και να πηγαίνουμε να αγοράζουμε τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από τα φτηνά σούπερ μάρκετ της Ευρώπης. Πριν καιρό γράφαμε στον ΑγροΤύπο ότι ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποίησης στη Λακωνία δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του στη Σπάρτη (!) Το πρόβλημα το ξέρουμε, αλλά φαίνεται ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να γνωρίσει «το παιχνίδι που παίζεται» στην αγορά. Πρόστιμα βάζουν αλλά πρόστιμα δεν εισπράττουν. Το ΥΠΑΑΤ λέει ότι για να αντιμετωπίσει τα καρτέλ και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων στους παραγωγούς και τις υψηλές στους καταναλωτές, «βοηθά τους αγρότες να πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή». Τρέχει ο υπουργός κ. Κοντός στην τηλεόραση και δηλώνει ότι στηρίζει την προσπάθεια των κτηνοτρόφων να πουλήσουν τα αρνιά τους. Οι πολιτικοί που κυβερνάνε λένε ότι θέλουν να διαλύσουν τα καρτέλ και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, το πιστεύουν όμως αυτό που λένε;
Εγώ θα αναφέρω ότι μου έγραψε ένας φίλος αναγνώστης.
«Έχουμε τα εξής δεδομένα: Ένας αγρότης δεν μπορεί να εμπορευθεί το προϊόν του μόνος του (εκτός αν το πάει λαϊκή αγορά). Αν τυποποίηση και στείλει το προϊόν του στην αγορά, τότε έχει μια δεύτερη εμπορική επιχείρηση, άρα αμέσως από το ΦΠΑ έχει επιπλέον κόστος μόνο το ΦΠΑ.(νομικό καθεστώς). Ένας μεγάλος παραγωγός δεν ασχολείται με το εμπόριο γιατί απλά δεν έχει χρόνο λόγω της ενασχόλησης του με την παραγωγή του. (Διαφορετική οργάνωση ίσως να χρειάζεται). Επομένως έρχεται ο χονδρέμπορος. Στη συνέχεια έρχεται ό λιανέμπορος, μεταφορέας κ.λ.π. Μόνο από την επιβάρυνση του ΦΠΑ έχουμε περίπου ένα 30% στην αρχική τιμή. Αν προσθέσουμε και το λογικό κέρδος φτάνουμε άλλο ένα 40%. Μήπως λοιπόν δεν συμφέρει το ελληνικό κράτος να ρίξει τις τιμές για φοροεισπρακτικούς λόγους; Γιατί αν δεν είναι έτσι, γιατί δεν δίνει το δικαίωμα με μια νομοθετική ρύθμιση να εμπορευτεί ο αγρότης τα δικά του προϊόντα χωρίς να έχει δυο επιχειρήσεις; (παραγωγού και εμπορική) (ΟΓΑ & ΤΕΒΕ). Μήπως είναι η αιτία που γεννιούνται τα καρτέλ; Κάνω Λάθος;».
Ερωτήματα που ίσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνάδελφος δημοσιογράφος να απαντήσει σε «βάθος χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: