29 Απρ 2008

Φτώχεια και ακριβά τρόφιμα οδηγούν σε επικίνδυνο «κοκτέιλ»

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενη ανθρωπιστική τραγωδία στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας της έλλειψης ειδών διατροφής και της απουσίας εξωτερικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή πολίτες και καταστηματάρχες στην Αϊτή συνεπλάκησαν με αφορμή την υψηλή τιμή του ρυζιού, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε μέτρα (προϋπολογισμού 119 εκατ. δολαρίων) που θα έχουν στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα είναι αντιμέτωπη με επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της κακής συγκομιδής, της εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων, της μείωσης των αποθεμάτων και της διακοπής της βοήθειας από τη Νότια Κορέα. Εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση είναι η χειρότερη από τον λιμό στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 που οδήγησε στον θάνατο δύο εκατομμύρια Βορειοκορεάτες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 6,5 από τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της Βόρειας Κορέας υποσιτίζονται και εάν δεν χορηγηθεί εξωτερική βοήθεια, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Πολίτες και καταστηματάρχες στην Αϊτή συνεπλάκησαν τη περασμένη Τρίτη σε διαδοχικά επεισόδια με αφορμή την τιμή του ρυζιού καθώς, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα μειωνόταν η τιμή κατά 15% (μετά τις ταραχές στις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι), αυτή παρέμενε στο προηγούμενο επίπεδο. Σύμφωνα με τους πωλητές τροφίμων, οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούσαν ότι η τιμή των τροφίμων θα έπεφτε αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, το Σάββατο, και το κόστος ενός σάκου ρυζιού 50 κιλών θα έφτανε από τα 51 δολάρια στα 43. Όμως στην αγορά διατίθενται ακόμη ακριβά τρόφιμα, γεγονός που εξόργισε πολλούς, καθώς το κόστος διαβίωσης συνεχίζει να είναι δυσβάστακτο για την πλειονότητα των Αϊτινών, που ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Από τα τελευταία επεισόδια δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ωστόσο βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση, να ανακοινώσει άμεσα το πότε ακριβώς θα ισχύσουν οι μειώσεις ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές. Το Σάββατο, η Γερουσία απέπεμψε τον πρωθυπουργό, Ζακ Εντουάρ Αλέξις, μετά τις ταραχές στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής, όπου ο υποσιτισμός είναι ενδημικό φαινόμενο μεταξύ των 9 εκατ. κατοίκων. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ανακοίνωσε την μείωση της τιμής του ρυζιού την ίδια ημέρα. Εισαγωγείς λένε ότι θα συμβάλλουν κατά 3 δολάρια στην μείωση, ενώ η κυβέρνηση θα συμβάλλει άλλα 5 δολάρια, από διεθνείς πιστώσεις. Διεθνείς οργανισμοί καλούν να υπάρξει παροχή άμεσης βοήθειας στην Αϊτή για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι τορτίγιας από καλαμπόκι και τα φασόλια είναι βασικά διατροφικά αγαθά για τα 7,5 εκατ. πολιτών της Ονδούρας. Η κυβέρνηση της Ονδούρας προχωρά στην υλοποίηση μέτρων, ύψους 119 εκατ. δολαρίων, για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων στη φτωχή αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Ο υπουργός Γεωργίας, Έκτωρ Φερνάντες, δήλωσε ότι στόχος είναι η ετήσια παραγωγή καλαμποκιού να αυξηθεί κατά το 1/3 σε σχέση με το 2007, στα 23 εκατομμύρια σάκους των 46 κιλών εφέτος. Ακόμη, η κυβέρνηση ευελπιστεί να αυξηθεί η παραγωγή και σε άλλα είδη, όπως στα φασόλια, όπου ο στόχος είναι τα 2 εκατομμύρια σακιά των 45 κιλών. Η κυβέρνηση θα δώσει δάνεια στους αγρότες με ευνοϊκούς όρους για την αύξηση της παραγωγής και θα επιδοτήσει τα ασφάλιστρα των αγροκτημάτων, θα βοηθήσει στην εξασφάλιση λιπασμάτων και θα κτίσει περισσότερες αποθήκες τροφίμων, είπε ο κ. Φερνάντες. «Θα δώσουμε δωρεές στους 250.000 φτωχότερους αγρότες, ώστε αυτοί και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να συμβάλλουν στην παραγωγή, να είναι αυτάρκεις και ακόμη και να διαθέσουν τα προϊόντα τους προς πώληση, για να μην καταστούν θύματα της έλλειψης σιτηρών», πρόσθεσε ο υπουργός Γεωργίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι φτωχές χώρες που εισάγουν τρόφιμα, όπως η Ονδούρα, είναι οι πιο ευάλωτες στην διεθνή ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: