29 Απρ 2008

Στη «μαύρη εργασία» στηρίζουμε τον ανταγωνισμό;

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί εργάτες φράουλας πρόσφατα στη Νέα Μανωλάδα, Ηλείας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερο μεροκάματο και ξαφνικά η κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια «ανακάλυψαν την Αμερική». Η αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας στηρίζεται στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών. Αυτός είναι ο κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός τα τελευταία χρόνια, γιατί με αυτό τον τρόπο και βρίσκουν εργασία όλοι αυτοί που περνάνε τα «ανοικτά» σύνορα, αλλά και οι αγρότες μπορούν να ρίχνουν το κόστος παραγωγής, αφού το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες, για να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.

Τελικά σε συμφωνία με τους παραγωγούς για αύξηση των ημερομισθίων, όχι όμως στα 30 ευρώ, ήλθαν οι οικονομικοί μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Οι παραγωγοί δέχθηκαν να αυξήσουν τα ημερομίσθια των εργατών και έτσι το ανώτατο ημερομίσθιο θα φτάσει έως 26 ευρώ. Θυμίζουμε περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί εργάτες γης στην Ηλεία αρνήθηκαν να δουλέψουν στα χωράφια και βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υψηλότερα ημερομίσθια. Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι καλλιεργητές φράουλας, αφού σε περίπτωση που συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα θερμοκήπια θα είχαν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγές, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις.
Βέβαια η ακρίβεια χτυπά εκτός των ελληνικών νοικοκυριών και τους αλλοδαπούς εργάτες, που ήρθαν στη χώρα μας για να βγάλουν χρήματα να στείλουν στις οικογένειες τους. Τα «καμπανάκια» της ακρίβειας δεν τα ακούν στην Αθήνα, αλλά είναι δυνατά και προειδοποιούν. Φωνάζουν κάποιοι και «σκίζουν» υποκριτικά τα ρούχα τους για τις τιμές των τροφίμων και το πορτοφόλι του καταναλωτή, αλλά κανείς δεν θέλει να προτείνει σοβαρά μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ακόμα και οι οικονομικοί μετανάστες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν τα βγάζουν πέρα με το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν είναι τα 25 ευρώ ή τα 30 γιατί του χρόνου θα μιλάμε για 35.
Αν δεν θέλουμε να δούμε το βάθος του προβλήματος και μείνουμε στην επιφάνεια, θα πούμε απλά «για την τεταμένη κατάσταση στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις κατά των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλες. Επίθεση δέχθηκαν και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργατών τάσσεται και ο Συνασπισμός. Κατά τα επεισόδια έγινε μία σύλληψη και τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα».
Ίσως σε λίγες μέρες όλα αυτά ξεχαστούν και κάποιοι βιαστούν να κάνουν τους γνωστούς χαρακτηρισμούς, να μιλήσουν για αγρότες που κατέχονται από «ξενοφοβία κ.α.». Αν θέλουμε να γίνουμε κράτος σοβαρό και η πολιτεία επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει κάποιος «υπεύθυνος» να ενδιαφερθεί για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες στα χωράφια, πόσοι είναι και που ζούνε, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα που πρέπει να έχουν όλοι όσοι εργάζονται (Έλληνες και αλλοδαποί) σε αυτή την «ευρωπαϊκή» χώρα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι χωρίς τους αλλοδαπούς εργάτες τα αγροτικά προϊόντα δεν θα έφταναν ποτέ στον καταναλωτή. Αλλά «ξεχνάνε» να πούνε ότι οι εργασίες στα χωράφια είναι εποχιακές (δεν δουλεύουν όλο το χρόνο) και με 25 ευρώ και ανασφάλιστα δεν θα εργαζότανε κανένας παρά μόνο αν πείναγε. Πεινασμένους Έλληνες είχαμε στη κατοχή του 40, τώρα έχουμε τους μετανάστες. Αν το 2008 «θέλουμε» και τα ελληνόπουλα να πεινάσουν, για να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες να το πούμε, αλλά να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Θέλουμε στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πεινασμένους για να δουλεύουν φτηνά, ώστε να ρίχνουμε το κόστος παραγωγής. Πάνω σε αυτό το θεώρημα στηρίζουμε την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.
Σήμερα είναι οι αλλοδαποί αύριο ίσως να είναι οι Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: