16 Φεβ 2008

«Ασανσέρ» οι τιμές ελαιολάδου, παραμένουν χαμηλές αν και υπάρχει μειωμένη παραγωγή

Υπάρχει «καρτέλ» και στο ελαιόλαδο που κρατά τις τιμές παραγωγού χαμηλά αν και υπάρχει μειωμένη παραγωγή στη χώρα μας; Είναι πιθανόν να έχουν φέρει λάδια φτηνά από το εξωτερικό, τα οποία ανακατεύουν με ελληνικά και τα πωλούν στην αγορά; Που διοχετεύεται το ελαιόλαδο από Ισπανία και Ιταλία, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα και, ενώ έρχεται νόμιμα, κανείς δεν ξέρει πώς κυκλοφορεί στην αγορά; Ερωτήματα που κάποιοι «υπεύθυνοι» της κυβέρνησης πρέπει να μας απαντήσουν. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ενώ πάνε να ανέβουν και να ξεπεράσουν το «ψυχολογικό όριο» των 3 ευρώ/ κιλό, ξαφνικά πέφτουν πάλι.

Φέτος η παραγωγή στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μειωμένη, κάτι που οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες της άνοιξης, που δημιούργησαν πρόβλημα στην ανθοφορία των δέντρων, με αποτέλεσμα να μη δέσει ο καρπός και να μην έχουμε φέτος σημαντική παραγωγή. Όμως, αν και δεν έχουμε παραγωγή, βλέπουμε ότι ο νόμος προσφοράς και ζήτησης δεν ισχύει για το ελαιόλαδο. Ενώ έχουμε μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση, οι τιμές αντί να ανέβουν, ώστε να απολαύσει ο παραγωγός μια καλύτερη τιμή, δυστυχώς πέφτουν. Φτάνουν μέχρι τα 3 ευρώ και μετά χαμηλώνουν λειτουργώντας σαν «ασανσέρ».

Όταν η τιμή του λαδιού στο ράφι είναι χαμηλότερη από αυτήν του Έλληνα παραγωγού, μπορεί να παίρνει μια επιχείρηση και να τυποποιεί έξτρα παρθένο λάδι της Ελλάδας, να το ανακατεύει μαζί με έξτρα παρθένο λάδι της Ισπανίας, ρίχνοντας έτσι το κόστος και βάζοντας μια τιμή στο ράφι πιο ανταγωνιστική, από την τιμή που έχει μια άλλη επιχείρηση, η οποία πουλά μόνο ελληνικό ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο όμως ο καταναλωτής πληρώνει ελληνικό λάδι «μαϊμού» και ο παραγωγός «εκβιάζεται» να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές. Ακόμη υπάρχουν καταγγελίες, που τις γνωρίζει ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης, ότι το Φθινόπωρο του 2007, ήρθε φορτίο με «υποβαθμισμένο» χαμηλής ποιότητας λάδι, το οποίο αναμείχθηκε με κρητικό και πήγε στην Ιταλία. Οι Ιταλοί το «έπιασαν» και το γύρισαν πίσω στην Ελλάδα. Πού πήγε αυτό το λάδι «εξαφανίστηκε»;

«Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος σε ολόκληρη τη χώρα ευνοούν τα όποια κυκλώματα νοθείας του ελαιολάδου», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης, προσθέτοντας ότι θεωρεί αδιανόητο με τη φετινή παραγωγή να έχουμε χαμηλές τιμές. «Πιστεύω ότι συμβαίνουν δύο πράγματα: 1) Συμφωνίες «καρτέλ» για τις τιμές 2) Γίνονται παράνομες εισαγωγές ελαιολάδου και αναμειγνύονται με τα δικά μας. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εισαγωγές ελαιολάδου, αλλά καλούμε την κυβέρνηση να ελέγχει τις εισαγωγές, ως προς την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος. Επίσης πρέπει η Υπηρεσία Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος (ΥΠΕΕ πρώην ΣΔΟΕ) να ελέγξει τα παραστατικά στοιχεία. Είναι περίεργο που στα ελληνικά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν ισπανικά, αλλά ούτε ιταλικά λάδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: