25 Φεβ 2008

Ευρωβουλευτές κατά σούπερ μάρκετ για ακρίβεια

Τελικά στη Ευρωπαϊκή Ένωση «αργούν» πολύ να αντιληφθούν αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του πολίτη. Και αν οι Ευρωβουλευτές ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008, μετά από αρκετά χρόνια, την μάχη κατά της ακρίβειας να δούμε πότε θα την ξεκινήσουν και οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών, που στο κάτω κάτω αυτοί λαμβάνουν τις αποφάσεις.

«Εκμεταλλευόμενες την δεσπόζουσα θέση τους στην ευρωπαϊκή αγορά του λιανεμπορίου, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές των παραγωγών και των προμηθευτών, ενώ διαμορφώνουν κατά το δοκούν τις τιμές καταναλωτή», διαπιστώνουν οι Ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα.

Συγκεκριμένα, 439 Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνυπέγραψαν δήλωση, που έχει ισχύ ψηφίσματος, την οποία επέδωσαν τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου, στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτώντας να μπει φραγμός στην ασυδοσία διαμόρφωσης των τιμών και να διερευνηθούν οι επιπτώσεις που έχει η συγκέντρωση του τομέα των σουπερμάρκετ στην ΕΕ σε μικρές επιχειρήσεις, προμηθευτές, εργαζομένους και καταναλωτές. Την καλούν επίσης, να προτείνει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και των παραγωγών από τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Όπως επισημαίνεται στη δήλωση, τα μεγάλα σουπερμάρκετ κάνουν κατάχρηση της αγοραστικής τους δύναμης για να μειώνουν τις τιμές που καταβάλλονται σε προμηθευτές (που είναι εγκατεστημένοι τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες) σε μη βιώσιμα επίπεδα και να επιβάλλουν αθέμιτους όρους στους προμηθευτές αυτούς. Οι πιέσεις αυτές στους προμηθευτές έχουν «δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της απασχόλησης όσο και της περιβαλλοντικής προστασίας», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Τέλος, τονίζουν ότι οι καταναλωτές «αντιμετωπίζουν ενδεχομένως απώλειες όσον αφορά την πολυμορφία των προϊόντων, την πολιτιστική κληρονομιά και καταστήματα λιανικής πώλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: