25 Φεβ 2008

Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους

Βαρέθηκαν να ακούνε λόγια για τις «καλύτερες μέρες» που θα έρθουν, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν συνεχή μείωση του εισοδήματός τους. Δεν ελπίζουν σε κάποια ουσιαστική «στήριξη» από την πολιτεία, το μόνο που αισθάνονται είναι εγκατάλειψη. Από τη μια έχουν «παγώσει» οι τιμές διάθεσης του γάλακτος και του κρέατος, ενώ από την άλλη, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέχονται κίνητρα στους αγρότες για την παραγωγή φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα. Ωστόσο, το υπουργείο δεν μεριμνά, προκειμένου να ενισχύσει, με την παροχή κινήτρων, τους παραγωγούς δημητριακών, έτσι ώστε να αυξηθεί η σοδειά τους.

Από τα δημητριακά παράγονται οι ζωοτροφές και η έλλειψη, η οποία παρατηρείται, έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών τους στα ύψη. Υπάρχει προσφορά και ζήτηση. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι η έλλειψη ζωοτροφών οδηγεί σε αφανισμό τον κτηνοτροφικό κόσμο. Επίσης, πρόσφατα η Κυβέρνηση επέβαλε υψηλά πρόστιμα στο καρτέλ του γάλακτος. Αν ήθελε πραγματικά να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, θα έπρεπε με τα χρήματα αυτά να τους ενίσχυε οικονομικά, αφού στο κάτω κάτω οι κτηνοτρόφοι είδαν να μειώνεται το εισόδημά τους από την λειτουργία του καρτέλ. Αν και εισέπραξε τα πρόστιμα δεν το έπραξε όμως.

Οι κτηνοτρόφοι, μετά τις κινητοποιήσεις τους στη Λάρισα, υπέγραψαν ψήφισμα, με μια σειρά μέτρων προς ικανοποίηση, τα οποία είναι τα εξής:
«Αύξηση των τιμών του γάλακτος και συγκεκριμένα για το πρόβειο τουλάχιστον στα 1,25 ευρώ το λίτρο και για το γίδινο στο 0,80 ευρώ το λίτρο.
Αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των κρεάτων, οι οποίες είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα εδώ και 20 χρόνια.
Έγκριση και καταβολή επιδότησης για όλες τις ζωοτροφές και οικονομική ενίσχυση, λόγω της απώλειας του εισοδήματος, στα 50 ευρώ για τα αιγοπρόβατα.
Να ενταθούν οι έλεγχοι στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και να επεκταθεί το συγκεκριμένο μέτρο και στο κρέας.
Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγομένων κρεάτων.
Στήριξη και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.
Για έργο μέχρι το ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ να μη χρειάζονται σχέδια βελτίωσης.
Να προχωρήσει άμεσα η νομιμοποίηση όλων των σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίες υπάρχουν, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να καταργηθεί εδώ και τώρα η επιβολή φόρων ακίνητης περιουσίας και στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου της επιστροφής φόρου κατανάλωσης καυσίμων και στη ζωική παραγωγή, όπως και στη φυτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: