16 Φεβ 2008

Νιγηρία: Μάθε γιατί ακριβαίνει το πετρέλαιο

Στη Νιγηρία η κατάσταση στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα παρομοιάζεται από πολλούς αναλυτές με αυτήν της Τσετσενίας και της Κολομβίας. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις ξεπερνούν κάθε χρόνο τους χίλιους, ενώ οι απαγωγές ξένων που εργάζονται στις πετρελαϊκές εταιρείες της περιοχής, οι εκρήξεις αγωγών πετρελαίου, οι εκρήξεις βομβών και οι ένοπλες επιδρομές τόσο των ιθαγενών ανταρτών όσο και των ειδικών σωμάτων του στρατού, συνθέτουν μια ζοφερή καθημερινότητα. Οι στυγνές δικτατορίες των στρατηγών Αμπάτζα, Μπαμπαγκίντα κ.ά. της τελευταίας 15ετίας και η επί σειρά ετών κακοδιαχείριση του άφθονου φυσικού και ορυκτού πλούτου της Νιγηρίας, από τις διεφθαρμένες τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη γέννηση εξτρεμιστικών οργανώσεων. Οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί στις εκθέσεις τους μιλούν για «μια κόλαση» στην οποία ακόμη και ολόκληρα χωριά αφανίζονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη από το χάρτη.

Η Νιγηρία είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και η πλούσια σε ορυκτό πλούτο περιοχή του Δέλτα «ζει» όλη τη χώρα αφού από εδώ προέρχεται το 95% των εξαγωγών και το 76% των εισοδημάτων της.

Οι ιθαγενείς των φυλών Ijaw και Ogoni όμως, που κατοικούν εδώ και αιώνες στο Δέλτα, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το ένα δολάριο την ημέρα. Η περιοχή είναι βαλτώδης και πνιγμένη στη μόλυνση που προκαλείται από τις συνεχείς διαρροές πετρελαίου και την ανεξέλεγκτη καύση φυσικού αερίου. H θνησιμότητα είναι εξαιρετικά υψηλή εξαιτίας των νοσημάτων που προέρχονται από το μολυσμένο νερό και την ανεπαρκή διατροφή, ενώ στο 80% των περιοχών του Δέλτα δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και οι βασικές υποδομές.

Τα τελευταία χρόνια οι ιθαγενείς της περιοχής έχουν συγκροτήσει ένοπλες ομάδες οι οποίες κάνουν διαρκώς επιθέσεις δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, τινάζουν τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών στον αέρα, απαγάγουν τους αλλοδαπούς υπαλλήλους τους ζητώντας λύτρα για να τους απελευθερώσουν, τοποθετούν βόμβες σε κινητούς και ακίνητους στόχους. Αίτημά τους είναι «η δικαιότερη κατανομή του πλούτου από το πετρέλαιο».

Τους τελευταίους μήνες, οι ένοπλες αυτές ομάδες κατάφεραν με τις επιθέσεις τους ισχυρό πλήγμα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες(Shell, Agip, Texaco, Elf, Chevron, Mobil κ.α.) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 32% και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην διεθνή αγορά ενέργειας, έκαναν τη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στο ξεχασμένο Δέλτα του Νίγηρα.

Ένας αντάρτης μου δέχθηκε να μου μιλήσει και μου είπε ότι μάχονται εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που σε συνεργασία καταστρέφουν το περιβάλλον των ιθαγενών, τους καταδικάζουν στην πείνα και τον αφανισμό. Είπε πως τα πλούτη αυτού του τόπου τα κλέβουν οι πολυεθνικές και η κυβέρνηση. Ότι τα χρήματα ή φεύγουν στο εξωτερικό ή καταλήγουν στις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών την ώρα που ο λαός του Δέλτα «που θα έπρεπε να ζει σαν πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, είναι βουτηγμένος στην εξαθλίωση». «Όλο το Δέλτα μας στηρίζει» συνέχισε και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του φώναξε: «Για αυτό και είμαστε αήττητοι. Εμείς δεν πεθαίνουμε. Αυτοί (ο στρατός) πεθαίνουν. Ή θα υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας ή οι πετρελαϊκές θα αναγκαστούν να φύγουν από δω. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Τον αγώνα μας θα τον συνεχίσουν τα παιδιά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: