16 Φεβ 2008

Φτηνά κοτόπουλα «γίγαντες» θέλουν να παράγουν στην Αγγλία

Το μεγάλο όπλο της πατρίδας μας είναι η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, που αναγνωρίζεται από τους ντόπιους καταναλωτές, αλλά δυστυχώς δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να γίνει γνωστό και στους Ευρωπαίους. Αντίθετα η Αγγλία δεν φαίνεται να «πήρε» κάποιο μάθημα για την ποιότητα των τροφίμων από τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (ΣΕΒ) και τώρα εταιρείες παραγωγής πτηνών διατροφής, ξεκίνησαν να πειραματίζονται για τη δημιουργία «φτηνών» κοτόπουλων, που θα φθάνουν τα τρία κιλά στις έξι εβδομάδες, με σκοπό να πουλιούνται σε αλυσίδες πολυεθνικών φαστ φουντ.

Θυμίζουμε ο ΣΕΒ που δημιούργησε τόσα προβλήματα στην αγγλική κτηνοτροφία, πρωτοεντοπίστηκε σε κοπάδια στο νησί τον Νοέμβριο του 1986. Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του βρετανικού «Iντιπέντεντ», αγγλικές εταιρείες παραγωγής πτηνών διατροφής πειραματίζονται ήδη για τη δημιουργία του κοτόπουλου - γίγας. Tα συγκεκριμένα κοτόπουλα θα φθάνουν τα τρία κιλά (το ισοδύναμο των 154 κιλών σε ανθρώπινο βάρος) στις έξι εβδομάδες, από τα 2,6 (130 ανθρώπινα) που φτάνουν σήμερα. Πρόκειται για τα κοτόπουλα που κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Eυρώπη. Βρετανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση του τελικού βάρους των κοτόπουλων πριν από τη σφαγή τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό υπερβαίνει τα φυσικά όρια, με αποτέλεσμα πολλά από τα πτηνά να παρουσιάζουν αναπηρίες, να έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις των ποδιών τους που δεν μπορούν πια να κρατήσουν το βάρος, καθώς και καρδιακές ανεπάρκειες, αφού η καρδιά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο. Πολλοί επιστήμονες και ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων εγείρουν σοβαρά προβλήματα βιοηθικής και ευζωίας για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Τώρα αν περιμένετε κάποια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (φαίνεται μόνο τα ελληνικά σφαγεία έχει βάλει στόχο), για την υποβάθμιση της ποιότητας των κοτόπουλων, θυμίζουμε την πρόσφατη «υποχώρηση» που έκανε στις πιέσεις των Αμερικάνων, για να «ανοίξουν» τα σύνορα για τα κοτόπουλα που έχουν υποστεί «χημικό μπάνιο» με χλώριο αμέσως μετά τη σφαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: