28 Ιουλ 2014

Οι ενισχύσεις του Πρώτου Πυλώνα της Νέας ΚΑΠ

Τα κονδύλια του λεγόμενου πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή οι άμεσες ενισχύσεις, θα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες μέλη, μειωμένα τα προσεχή χρόνια, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, λόγω της σύγκλισης και της περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό παραδέχτηκε κατά την παρουσίαση στη Βουλή της εφαρμογής στη χώρα μας της Νέας ΚΑΠ, ο υπουργός κ. Γ. Καρασμάνης.
Στην καινούργια ΚΑΠ το μεγαλύτερο τμήμα των ενισχύσεων εξακολουθεί να αποτελεί η βασική ενίσχυση, η οποία θα αντιστοιχεί στο 54% του εθνικού ορίου των 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η πράσινη ενίσχυση θα ανέρχεται στο 30%, κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα αφορά τη βελτίωση της αειφορίας της γεωργικής παραγωγής.
Στη συνέχεια έχουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που σύμφωνα με τις επιλογές που κάναμε, θα αποτελούν το 9% του εθνικού φακέλου και οι οποίες θα στοχεύουν σε 11 προϊόντα (Όσπρια, Κτηνοτροφικά Ψυχανθή, Ζαχαρότευτλα, Σκληρό σιτάρι, Βοοειδή, Αιγοπρόβατα, Ρύζι, Βιομηχανική Τομάτα, Σποροπαραγωγή, Πορτοκάλια και Σπαράγγια) με συγκεκριμένη αιτιολόγηση.
Στους νέους αγρότες θα διατεθεί το μέγιστο επιτρεπτό όριο του 2% του εθνικού φακέλου.
Το Εθνικό Απόθεμα Δικαιωμάτων θα είναι στοχευμένο σε νέους και νεοεισερχόμενους και θα αντιστοιχεί στο 3% του εθνικού φακέλου.
Προς όφελος των αγροτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα και άλλους περιορισμούς (ορεινές και μειονεκτικές) και με στόχο να μην εγκαταλείψουν την ύπαιθρο θα αξιοποιηθεί σε στοχευμένες δράσεις το 5% του εθνικού φακέλου.
Τέλος παραμένει η ειδική στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού, αλλά θα υπάρξει μια μικρή μείωση των ποσών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: