28 Ιουλ 2014

Ανακάμπτει η παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας

Μέχρι το 2023, η Ρωσία θα ξεπεράσει την ΕΕ και θα καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δημητριακών παγκοσμίως. Θα συνεχίζει όμως να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Αυτό προβλέπουν σε έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία το 2023, θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δημητριακών στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ξεπερνώντας την ΕΕ και την Αυστραλία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα αυξηθούν κατά 8 εκατ. τόνους. Για λόγους σύγκρισης των μεγεθών, σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (έληξε στις 30 Ιουνίου), η Ρωσία εξήγαγε 25,4 εκατ. τόνους δημητριακών, εκ των οποίων 18,3 εκατ. τόνους σιτάρι, 4 εκατ. τόνους καλαμπόκι και 2,7 εκατ. τόνους κριθάρι. Αυτό, είναι το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της Ρωσίας, με το ρεκόρ να ανήκει στο 2013, έτος που οι ρώσοι παραγωγοί εξήγαγαν 28,1 εκατ. τόνους δημητριακών. Το 2014, η Ουκρανία εξήγαγε 31,7 εκατ. τόνους και η ΕΕ, 36,1 εκατ. τόνους αντίστοιχα.  Σύμφωνα με τον διακεκριμένο αναλυτή της «Wild Bear Capital» Βίκτορ Νεουστρόγιεφ, το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία στην παγκόσμια κατάταξη του διεθνούς εμπορίου δημητριακών, οφείλεται στην μεγάλη εσωτερική αγορά της χώρας. Έτσι, το 2013, η εγχώρια κατανάλωση δημητριακών στη Ρωσία ανέρχονταν σε περίπου 67 εκατομμύρια τόνους. Στην Ουκρανία, το 2013, η συγκομιδή ήταν 63 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, παραγωγή που αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Στην προαναφερόμενη όμως ποσότητα σιτηρών, συμπεριλαμβάνονται όλες οι εξαγωγές που έγιναν την ίδια χρονιά.
Η Ρωσία και η Ουκρανία πωλούν τα γεωργικά τους προϊόντα σε διαφορετικούς πελάτες. «Οι κύριοι αγοραστές των ρωσικών σιτηρών φέτος είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Τουρκία, έχει ήδη αγοράσει 3,746 εκατ. τόνους σιτηρών και η βορειοαφρικανική χώρα 3,306 εκατ. τόνους. Στην τρίτη θέση, ξαναμπήκε η Σαουδική Αραβία με 1,413 εκατ. τόνους», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της «Golden Hills- Kapital AM», Νατάλια Σαμοΐλοβα. 
Η σειρά των χωρών - εισαγωγέων των ουκρανικών δημητριακών, είναι αντίστοιχα: Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Λευκορωσία, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εσόδων και Τελών της Ουκρανίας. «Οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν στην Ουκρανία να καλλιεργήσει με επιτυχία χειμερινό σιτάρι και το καλοκαίρι καλαμπόκι», λέει ο Βίκτορ Νεουστρόγιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Ρωσία παρόμοιες κλιματικές συνθήκες παρατηρούνται μόνο στο κεντρικό ευρωπαϊκό τμήμα και στο νότο της χώρας, ενώ στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή καλλιεργείται κυρίως ανοιξιάτικο σιτάρι, αν και το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους στις περιοχές αυτές εξακολουθεί να είναι ακαλλιέργητη γη. «Οι περισσότερες από τις σιτοπαραγωγικές περιοχές στη Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, βρίσκονται σε ζώνες υψηλού ρίσκου της καλλιέργειας, γεγονός που δεν επιτρέπει στους αγρότες να πετυχαίνουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ρύθμισης της αγοράς γεωργικών προϊόντων, αλιείας και βιομηχανίας τροφίμων του ρωσικού υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, Μιχαήλ Στολμπόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: