8 Μαρ 2014

Οι ρώσικες εταιρείες φυσικού αερίου στρέφονται στην Ανατολή

Γιγαντιαία επένδυση ύψους 83 δις δολαρίων από την κρατική «Rosneft» για την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Σιβηρία. Κοιτάσματα τα οποία προορίζει σχεδόν εξολοκλήρου για Κίνα και Ινδία, καθώς οι μελέτες δείχνουν, μεσο-μακροπρόθεσμα, μεγάλη μείωση της ζήτησης από τη δύση. Η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Rosneft», ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο επενδύσεων για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων της Ανατολικής Σιβηρίας. Τα νέα κοιτάσματα θα παράγουν πετρέλαιο, το οποίο ο ενεργειακός κολοσσός προορίζει για τις χώρες της Ασίας. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Ανατολή, μελλοντικά θα αυξηθούν, με αντίστοιχη μείωση των ροών του «μαύρου χρυσού» προς τα δυτικά.

Η «Rosneft», είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου «Vankor cluster» περίπου 83 δισεκατομμύρια δολάρια (3 τρισεκατομμύρια ρούβλια), ανακοίνωσε στο «Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ» ο αντιπρόεδρος της «Rosneft», υπεύθυνος για τα χρηματοοικονομικά θέματα της εταιρείας, Σβιατοσλάβ Σλαβίνσκι. «Αναπτύσσουμε το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου «Vankor» με βάση τη δραστηριότητας μας στα πεδία Suzun, Tagul και Lodochnoye», είπε. «Τώρα, έχουμε αποκτήσει νέα περιουσιακά στοιχεία που θέλουμε να αναπτύξουμε, τα πεδία Srednebotuobinskoe και Yurubcheno – Tokhomskoye». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία σχεδιάζει να «επενδύσει 83 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του ανατολικο-σιβηριανού πεδίου».
Όπως ανέφερε ο Σλαβίνσκι, η επένδυση θα δώσει στην αγορά 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και έσοδα της τάξης των 22 δισ. δολαρίων (8 τρις ​​ρούβλια) στον προϋπολογισμό. Μόνο αυτό το πετρελαϊκό cluster κοιτασμάτων, μπορεί να παράγει 55 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2025, υπογράμμισε.
Προηγουμένως , η «Rosneft» είχε δηλώσει, ότι το «Vankor cluster» που συμπεριλαμβάνει εκτός από το ομώνυμο κοίτασμα, τα πεδία Suzun, Tagul και Lodochnoye, θα εξορύσσει 25 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ήδη από το 2019. Το 2013, στο πεδίο Vankor, η εταιρεία παρήγαγε 21,4 εκατ. τόνους πετρελαίου και 6,55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει το πεδίο Tagul.
Στροφή προς την Ανατολή

Το σχέδιο ανάπτυξης των πεδίων υδρογονανθράκων στο «Vankor cluster», είναι στρατηγικής σημασίας για τη «Rosneft» και έχει ως στόχο την επέκταση της βάσης των φυσικών πόρων της εταιρείας στην Ανατολική Σιβηρία. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, το πετρέλαιο που θα αντλείται από αυτό το σύμπλεγμα, θα κατευθύνεται προς τη Μογγολία, την Κίνα και τις χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Ο προσανατολισμός προς την Ανατολή σήμερα, είναι ένα χαρακτηριστικό που το συναντάς σε όλες τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. «Μέχρι σήμερα, κύριος καταναλωτής των ρωσικών πετρελαίων παραμένει η Ευρώπη. Ωστόσο, επενδύσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως αυτές που διατίθενται στο σιβηρικό πεδίο υδρογονανθράκων Vankor, με τον παραγωγικό σχεδιασμό να επικεντρώνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου προς την Κίνα, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ανατολικής κατεύθυνσης στην οικονομία», σχολιάζει ο Αντρέι Νεσάντιν, καθηγητής του Ινστιτούτου Εμπειρογνωμόνων στο Ρωσικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.


Η «Rosneft» σήμερα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής των ανατολικών χωρών. Από το 2011, προμηθεύει την κινεζική CNPC με 15 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως (οι συνολικοί όγκοι μέχρι το 2030 αναμένεται να φθάσουν τους 300 εκατ. τόνους). Τον Μάρτιο, οι εταιρείες συμφώνησαν για την προμήθεια επιπλέον 365 εκατ. τόνων στη διάρκεια των επόμενων 25 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: