19 Ιαν 2014

Η τρόικα επιβάλλει σαρωτικές αλλαγές στο εμπόριο τροφίμων. Κερδισμένες οι εισαγωγές χαμένη η εγχώρια παραγωγή

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δίνει σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο με αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν τον τρόπο παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης βασικών προϊόντων και κλάδων της αγοράς, με στόχο να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ο Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα πέσουν και οι τιμές, ανακουφίζοντας έτσι οικονομικά τα νοικοκυριά. Οι κυριότερες ανατροπές έρχονται στο φρέσκο γάλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, στην πώληση του ψωμιού όπου δίνεται η δυνατότητα πώλησής του και από άλλα καταστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα παύει και η διάθεσή του με προκαθορισμένο βάρος. Από τα σούπερ μάρκετ επίσης θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Από αυτές τις αλλαγές θα πληγούν οι Έλληνες αγρότες και οι φαρμακοποιοί.

Πιο συγκεκριμένα, ανά κλάδο οι αλλαγές που σχεδιάζονται έχουν ως εξής:

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
Καταργείται ο καθορισμένος μέγιστος χρόνος ζωής
Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ.

ΨΩΜΙ
Αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης
Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι το ψωμί θα παράγεται σε βιομηχανίες της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία. Επίσης αναθεωρούνται οι ορισμοί για το τι είναι αρτοποιός ή αρτοποιείο. Ορίζεται ότι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης. Για τα εργαστήρια άρτου μπορεί να υπάρξει ειδικό σήμα, που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επιτόπου. Θα διατηρηθεί, ωστόσο, ο περιορισμός να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αρτοποιείο» από πρατήρια τα οποία λειτουργούν μόνο ως σημεία πώλησης. Καταργείται, εξάλλου, ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα τα μη συνταγογραφούμενα
Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα. Για την ακρίβεια, θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα η επιβολή ποσοστού μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η πατέντα έχει λήξει, καταργείται η επιβολή μέγιστων τιμών χονδρικής και λιανικής, τα ανώτατα περιθώρια κέρδους κ.λ.π. Αυτό βέβαια θα σημάνει ελεύθερη τιμολόγηση που σίγουρα δεν θα μειώσει αλλά θα αυξήσει τις τιμές (όπως συνέβη και στις άλλες περιπτώσεις της ελεύθερης αγοράς).

ΚΡΕΑΣ
Στη χονδρική τα προϊόντα που θα παρασκευάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές. Θα γίνει η άρση αυτού του περιορισμού. Η ασφάλεια και η υγιεινή των προϊόντων μπορεί να διασφαλιστεί με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των υγειονομικών διατάξεων.

ΤΥΡΙ
Καταργείται η σήμανση και αποκλιμακώνονται οι τιμές
Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών. Με διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται περιορισμοί ως προς τη σήμανση. Το αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη διακίνηση και άλλων τυροκομικών προϊόντων από το εξωτερικό.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ
«Πράσινο» για παραγωγή από σκόνη γάλακτος
Με στόχο την πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος, καθώς και από άλλα είδη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών. Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος προβάτου ή βούβαλου. Ο ορισμός αυτός θα διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει γάλα κάθε τύπου στην παραγωγή γιαουρτιού.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών
Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών. Επίσης καταργείται διάταξη με την οποία δεν επιτρέπεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα.

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Άρση της απαγόρευσης για το χύμα προϊόν
Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Με την κατάργησή του θα επιτρέπεται η πώληση και χύμα μαγιονέζας.

ΚΑΦΕΣ
Προς κατάργηση το πλαφόν των 50 γρ. στα υποκατάστατα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργησή της.

ΡΥΖΟΓΑΛΟ
Άρση των περιορισμών στην παρασκευή
Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος. Αυτό καταργείται και θα μπορεί να γίνεται και από σκόνη γάλακτος εισαγόμενη.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στους πάγκους. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες. Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί περισσότερα προϊόντα που προέρχονται μεν από αυτόν αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαδικασία επεξεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: