19 Ιαν 2014

Ηλεκτρονικά ξεπουλάνε μισοτιμής τα ακίνητα των πλειστηριασμών

Ένα ηλεκτρονικό... μεσιτικό γραφείο, στο οποίο θα «κρεμαστούν» τα ακίνητα που κατάσχονται λόγω χρεών στην Εφορία, αποκτά σύντομα το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι θα πωλούνται μισοτιμής όλα τα σπίτια που κατασχέθηκαν από Έλληνες πολίτες. Εχοντας ως πρότυπο την ηλεκτρονική ιστοσελίδα δημοπρασιών e-auction του ΤΑΙΠΕΔ, στήνεται τώρα το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές. Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό και τον τρόπο που θα λειτουργήσει το site, το οποίο θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, δηλαδή ο κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρουν τα εξής: Δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκπλειστηριάζονται τα ακίνητα. Θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να διενεργούνται αγοραπωλησίες και «χτυπήματα» μέσω της ιστοσελίδας. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Στο «ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο» του υπουργείου Οικονομικών θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κατασχεθέντων ακινήτων. Θα υπάρχουν φωτογραφίες, πληροφορίες για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών καθώς και περίληψη της έκθεσης κατάσχεσης που έχει κάνει ο έφορος. Φυσικά θα αναφέρεται η αρχική τιμή με την οποία θα ξεκινά ο πλειστηριασμός (προφανώς η αντικειμενική), καθώς και τυχόν διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.
Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις εφορίες για χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά δηλαδή από τις μεγάλες οφειλές, ενώ στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει τα κατασχεθέντα ακίνητα και από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σκοπός του γενικού γραμματέα Εσόδων, κ. Θεοχάρη, είναι η διεύρυνση της ενημέρωσης για τα ακίνητα που βγάζει στο σφυρί το Δημόσιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών: «Θέλουμε να υπάρχει πληροφόρηση για τα κατασχεθέντα ακίνητα στα «κοράκια» των πλειστηριασμών από όλο τον κόσμο. Να μπορεί ο Ρώσος να βλέπει ότι πωλείται μια βίλα στη Μύκονο, η οποία έχει κατασχεθεί για χρέη και να κάνει κίνηση να την αγοράσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: