1 Οκτ 2010

Ελαιόλαδο: Ενδιαφέρον για μειονεκτικά, χαμηλότερες τιμές στα παρθένα

Στα μειονεκτικά-λαμπάντε ελαιόλαδα συνεχίζει να εστιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον των αγοραστών στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ενώ οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο λάδι υποχώρησαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα, κατά 2 έως 3 λεπτά το κιλό.
Στην Ιταλία οι τιμές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ την περασμένη Παρασκευή το εμπόριο στα λαμπάντε έσπευσε να αναπροσαρμόσει τις τιμές του προς τα κάτω, γύρω στο 1,60 ευρώ το κιλό.
Το αξιοσημείωτο, πάντως, των τελευταίων ημερών είναι τα κλεισίματα του πρώιμου ισπανικού ελαιολάδου σε τιμή 2,60 ευρώ το κιλό παραδοτέο στην Ιταλία τον επόμενο μήνα. Πράγμα, που μεταφράζεται σε τιμή παραγωγού 2,50 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά αυτά ισπανικά ελαιόλαδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ένδειξη για «κλείδωμα του ταβανιού» των πολύ καλών ελαιολάδων της νέας σοδειάς, σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα.
Στην εγχώρια αγορά, καθώς βαδίζουμε προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2009-10, τα υφιστάμενα αποθέματα υπολογίζονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 27 με 28.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: