4 Αυγ 2010

Μείωση στο φυτοπλαγκτόν

Το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, το σύνολο δηλαδή των απειράριθμων μικροσκοπικών οργανισμών που τρέφουν - άμεσα ή έμμεσα - κάθε ζωντανό πλάσμα των ωκεανών και απορροφά αέρια του θερμοκηπίου, μειώνεται εδώ και ένα αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, που προειδοποιεί ότι, εάν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί, θα αποδιοργανώσει τις αλυσίδες τροφής στις θάλασσες του πλανήτη, μειώνοντας κι άλλο τα ψάρια που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα, που διήρκεσε τρία χρόνια, υπολογίζει ότι μόνο μετά το 1950 έχει χαθεί περίπου το 40% του φυτοπλαγκτόν.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από δορυφορικές εικόνες ότι, το φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών μειώνεται εδώ και 30 χρόνια, με συνέπεια τη μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, της πράσινης ουσίας η οποία βοηθά το φυτοπλαγκτόν να φωτοσυνθέτει, δηλαδή να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνει οξυγόνο (περίπου το μισό αυτού που αναπνέουμε).
Όμως, η νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή κ. Ντάνιελ Μπόις, του πανεπιστημίου Νταλουζί του Χάλιφαξ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», μελέτησε παλιά ναυτιλιακά αρχεία που φθάνουν μέχρι το 1900, τα οποία κατέγραφαν τη διαφάνεια των νερών (σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα φυτοπλαγκτού στο νερό) και διαπίστωσε ότι η τάση μείωσης του φυτοπλαγκτόν έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο μερικές παράκτιες ζώνες, όπου το φυτοπλαγκτόν έχει αυξηθεί, καθώς εκεί χύνονται τα χημικά υπολείμματα από τα γεωργικά λιπάσματα, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού. Οι απώλειες φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε εκείνες τις περιοχές των ωκεανών (πολικές και τροπικές), που θερμαίνονται περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής ή άλλων αιτιών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόις, επειδή το φυτοπλαγκτόν αποτελεί βασική τροφή για τα υπόλοιπα πλάσματα των θαλασσών, οι πληθυσμοί τους θα μειώνονται όλο και περισσότερο, καθώς χάνουν τη βασική πηγή διατροφής τους.
ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: