4 Αυγ 2010

Συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Τρεις στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκαν και ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε, από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στη μεθόριο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.Το επεισόδιο έγινε όταν ισραηλινή περίπολος προσπάθησε να ξεριζώσει ένα δέντρο από την ουδέτερη περιοχή που ελέγχει ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με το λιβανικό στρατό, οι ισραηλινοί δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των ανδρών του ΟΗΕ να αποχωρήσουν με αποτέλεσμα ο λιβανικός στρατός να παρέμβει.
Ο ισραηλινός στρατός κατέστησε σήμερα «εξ' ολοκλήρου υπεύθυνο» το λιβανικό στρατό για τις φονικές ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν στη μεθόριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. «Ο λιβανικός στρατός, ο οποίος διέκοψε την ηρεμία σε αυτήν τη ζώνη, φέρει εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό το επεισόδιο», σημειώνει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι οι άνδρες του άνοιξαν πυρ, για να απαντήσουν στο λιβανικό στρατό, με ελαφρά όπλα.
«Ο λιβανικός στρατός άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση θέσης του στρατού κατά μήκος της λιβανικής μεθορίου, στο βόρειο Ισραήλ. Η (ισραηλινή) δύναμη βρισκόταν σε ισραηλινό έδαφος, πραγματοποιώντας εργασίες συντήρησης ρουτίνας σε συντονισμό με τη (δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο) Finul», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. Ένα ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε επίσης πυρ προς την κατεύθυνση του λιβανικού στρατού, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αργότερα τη νύχτα, πυρά του ισραηλινού πυροβολικού προς τη Λωρίδα της Γάζας, σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή, ενώ τραυμάτισαν άλλον, ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές μιλώντας στο Ρόιτερ.
Τα πυρά αυτά εστιάζονται πολύ κοντά στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν οι παλαιστινιακές πηγές.
Ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα του» τις ισραηλινές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης του Λιβάνου στρατηγός Σαϊντ Έιντ, έπειτα από τις σημερινές αιματηρές μεθοριακές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό και τον λιβανικό στρατό.
«Κατόπιν διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγίες για να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε επιβουλή κατά των εδαφών μας, του στρατού μας και των πολιτών μας, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και όποιες και να είναι οι θυσίες», τόνισε ο στρατηγός. Το Συμβούλιο «αποφάσισε επίσης να δώσει οδηγίες στον αντιπρόσωπο του Λιβάνου στον ΟΗΕ για να καταθέσει προσφυγή στο ΣΑ του Οργανισμού και να θίξει το θέμα της επίθεσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του», τόνισε ο ίδιος.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να δοθεί τέλος στις «ισραηλινές επιθετικές πρακτικές».
«Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, Σαάντ Χαρίρι, επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και μίλησε μαζί του για την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του λιβανικού στρατού» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Ζήτησε ακόμη τη βοήθεια της Γαλλίας προκειμένου να δοθεί τέλος στις επιθετικές πρακτικές του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και του στρατού του και να αναγκάσει το Ισραήλ να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701, το οποίο είχε δώσει τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ» προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο κ. Χαρίρι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τα μέσα που θα «αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδίκασε ακόμη την παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει η επιθετικότητα του.
Τo Iσραήλ επιβεβαιώνει το θάνατο αξιωματικού του
Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Ισραηλινού αξιωματικού στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον στρατό του Λιβάνου στα σύνορα των δύο χωρών, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον Ντοβ Χαράρι, διοικητή τάγματος με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.Ο θάνατος του 45χρονου αξιωματικού έγινε γνωστός από τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου, αλλά ο ισραηλινός στρατός καθυστέρησε την επίσημη ανακοίνωση μέχρι να ειδοποιηθεί η οικογένεια του θύματος.
ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: