22 Ιουλ 2010

Επιλέξιμες δαπάνες στα μικρά σχέδια βελτίωσης

Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η υποβολή, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, των αιτήσεων ενίσχυσης σε υπάρχουσες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2011. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος των Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης στην κτηνοτροφία ως προς τη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση του κόστους των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι με την υποβολή της αίτησης ο υποψήφιος επενδυτής θα γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος για το πρόγραμμα. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά στο δικτυακό τόπο, ενώ με την υποβολή της αίτησης θα γίνεται γνωστό άμεσα εάν είναι επιλέξιμη η επένδυση.
Επιλέξιμες θα είναι οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες με μέγεθος τουλάχιστον τα 145 αιγοπρόβατα, όπως έχει δηλωθεί η δυναμικότητα τους στην τελευταία οριστικοποιημένη Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (2009).
Ταυτόχρονα, για κάποιες κατηγορίες εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται και παράδοση γάλακτος τουλάχιστον 60 κιλά ανά προβατίνα, όπως οι παραδόσεις αυτές έχουν δηλωθεί στον ΕΛΟΓΑΚ για το έτος 2009.
Επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής:
1. Αμελκτική μηχανή. Η αγορά αμελκτικής μηχανής είναι υποχρεωτική.
2. Η κατασκευή - ανακατασκευή ή η επέκταση ή η διαμόρφωση υπάρχοντος χώρου σε αμελκτήριο με ή χωρίς αίθουσα γάλακτος και μηχανημάτων, wc. Επίσης η αγορά πλατφόρμας αποκλειστικά για την τοποθέτηση σε αυτήν αμελκτικού συγκροτήματος.
3. Η αγορά εξοπλισμού ψύξης γάλακτος (παγολεκάνη).
4. Η αγορά μηχανών γαλουχίας αιγοπροβάτων.
5. Η αγορά ηλεκτρογεννήτριας για τη λειτουργία του εξοπλισμού της εκμετάλλευσης.
6. Η αγορά παρασκευαστήριου ζωοτροφών, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των ζώων της μονάδας, αποτελούμενο από ζυγιστικό, σπαστήρα και αναμικτήρα, συνολικής δυναμικότητας μέχρι ενός τόνου ανά ώρα.
7. Η αγορά και εγκατάσταση μέχρι 3 σιλό συνολικής χωρητικότητας έως 40 κυβικών μέτρων.
8. Η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων θερμοκηπιακού εγκεκριμένου τύπου για ζωοτροφές εμβαδού μέχρι 500 τετραγωνικών μέτρων.
9. Η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού.
10. Η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Η δυναμικότητα όλων των ανωτέρω επενδύσεων θα είναι ανάλογη της τρέχουσας δυναμικότητας της μονάδας.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ......

Δεν υπάρχουν σχόλια: