4 Μαΐ 2010

Χόλιγουντ, Μπόλιγουντ και τώρα...Νόλιγουντ

Μπορεί μια χώρα, της οποίας τα δύο τρίτα των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να ανταγωνιστεί έναν παγκόσμιο κολοσσό του θεάματος; Οι αριθμοί δείχνουν πως μπορεί ακόμη και να τον ξεπεράσει: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Νόλιγουντ, η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ταινιών. Κι έχοντας αφήσει πίσω του το Χόλιγουντ, αντίπαλοί του πλέον είναι οι Ινδοί του Μπόλιγουντ.
Το Νόλιγουντ κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ταινίες για την οικογένεια, την αγάπη και την τιμή, το AIDS, την πορνεία και το πετρέλαιο, τα φαντάσματα και τους κανίβαλους. Με άλλα λόγια, με ταινίες για την Αφρική.
Τουλάχιστον 900 τέτοιες ταινίες γυρίστηκαν στη Νιγηρία το 2009, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την παραγωγή του Χόλιγουντ. Ο ετήσιος τζίρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας της χώρας φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 70% του πληθυσμού της ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, πολλοί της κάτοικοι αισθάνονται τυχεροί όταν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από δύο ώρες το 24ωρο και τα νερά της αποχέτευσης σχηματίζουν ρυάκια στους δρόμους. Είναι μια χώρα που ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει περισσότερο για τη διαφθορά της, την πορνεία και το πετρέλαιο, παρά για την κινηματογραφική της βιομηχανία.
Το κόστος της παραγωγής κάθε ταινίας φτάνει τα 20.000 δολάρια. Σε αυτό το πεδίο το Νόλιγουντ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον αμερικανό γίγαντα: το μέσο κόστος των φιλμ του Χόλιγουντ ξεπερνάει τα 100 εκατ. δολάρια. Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αν υπάρξουν για κάποια ταινία, οι περισσότεροι υποθέτουν ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στις τσέπες κάποιων αξιωματούχων.
Ενας από τους παραγωγούς, ο Μαρτίν Ονιεμαομπί, πουλάει περισσότερα από 300.000 αντίτυπα σε dvd ή βιντεοκασέτες από κάθε ταινία για 250 νάιρα (1,2 ευρώ) το καθένα. Το τελευταίο του «μπλοκμπάστερ» είναι ο «Βασιλικός Πόλεμος». Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού το οποίο πρόκειται να παντρευτεί τον βασιλιά της φυλής των Γιορούμπα. Τους πρώτους έξι μήνες της κυκλοφορίας της, η ταινία έχει πουλήσει 50.000 κόπιες.
Παραγωγοί σαν τον Ονιεμαομπί παράγουν περισσότερες από 20 ταινίες το χρόνο και με προϋπολογισμούς που ξεκινούν από 6.000 ευρώ. Οι ταινίες γυρίζονται μόνο με μια κάμερα, συνήθως μέσα σε μια βδομάδα. Η κέτσαπ αντικαθιστά το αίμα και τα κακής ποιότητας εφέ δημιουργούνται στον υπολογιστή. «Εάν είσαι χοντρός, ψηλός και μιλάς διάφορες διαλέκτους της Νιγηρίας, τηλεφώνησέ μας», γράφουν οι αγγελίες για το κάστινγκ. Ο Μαρτίν Ονιεμαομπί μπορεί να γυρίζει ακόμη και πέντε ταινίες συγχρόνως. Συνήθως, οι ηθοποιοί εργάζονται επί πολλές ώρες χωρίς να διακόψουν καν για νερό ή φαγητό.
Το κέρδος για τον ίδιο και τους συναδέλφους του είναι εξασφαλισμένο. Η Αφρική είναι μια τεράστια αγορά, γράφει το περιοδικό "Der Spiegel". Μόνο στη Νιγηρία ζουν 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ταινίες του Νόλιγουντ εξάγονται σε άλλες χώρες της μαύρης ηπείρου, όπως είναι η Γκάνα, η Σιέρα Λεόνε και η Νότια Αφρική. Φτάνουν, όμως, και στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου κάνουν θραύση στις κοινότητες της αφρικανικής διασποράς.....
ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: