6 Μαΐ 2010

Παραίτηση με νόημα

Ο Γεώργιος Κωστάκης της εταιρείας «Oikos» μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΠΕΣ με επιστολή του ανακοινώνει την παραίτησή του. Ενδιαφέρον είναι να δούμε γιατί οδηγήθηκε σε αυτήν την πράξη.
Ως Ελληνική σποροπαραγωγική και εμπορική επιχείρηση που εγγράφηκα το 1995 στη Ένωση ΕΛΛΗΝΩΝ Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και μετά από 14χρονη συνεχή παρουσία σε διάφορες θέσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο, δεν επιθυμώ να μετέχω πλέον σε αυτό το ΔΣ, καθώς θεωρώ ότι δεν με αντιπροσωπεύει ένα Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει μια πολυεθνική με εξασφαλισμένη την στήριξη ψήφου των περισσότερων λοιπών μελών, διασυνδεδεμένων μέσω άμεσων η έμμεσων πελατειακών σχέσεων. Εκτιμώ ότι αυτό δεν ωφελεί τον πλουραλισμό των απόψεων, την υγιή αντιπαράθεση και την εξαγωγή αντιπροσωπευτικών θέσεων της ΕΕΠΕΣ.

Να θυμίσουμε ότι πρόεδρος της ΕΕΠΕΣ είναι ο Γεώργιος Ποντίκας – «Syngenta Hellas AEBE» και τα μέλη του Δ.Σ. είναι:
1. Νικόλαος Σταυριδάκης - «Φύτρο Σπόροι ΑΕ»
2. Βασίλειος Ανδριώτης – «Σπύρος Ανδριώτης ΑΕ»
3. Αθανάσιος Τσούτσας - «Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ»
4. Γεώργιος Ποντίκας – «Syngenta Hellas AEBE»
5. Ευθύμιος Ευθυμιάδης «Bios Agrosystems ABEE»
6. Γεώργιος Κωστάκης «Oikos»
7. Πέτρος Κοταρέλας «Γεανέτ ΑΕ».

Η επιστολή του Γεώργιου Κωστάκη αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμα μέλη του ΔΣ, αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με ψήφισαν και με εξέλεξαν για ακόμα μια φορά στο
Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Π.Ε.Σ .
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια με την προσωπική τους προσπάθεια, την καταβολή χρόνου και έργου στην αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ένωση.
Σήμερα πλέον θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για μια σειρά στόχων και οραμάτων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως την ανάληψη της διοργάνωσης του παγκόσμιου συνεδρίου του ISF, την αναγνώριση που χαίρει η Ένωση από το Υπουργείο, την σειρά των επιτυχημένων Συνεδρίων που οργανώθηκαν και την συνεχή και άμεση ενημέρωση που πλέον απολαμβάνουν όλα τα μέλη, μέσω της συστηματικής και οργανωμένης διεύθυνσης και γραμματειακής υποστήριξης, την οποία η ΕΕΠΕΣ παρέχει στα μέλη της.
Με αυτή την επιστολή υποβάλω την παραίτηση μου από Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
Οι λόγοι που με οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχουν σχέση με τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στο Συμβούλιο (με τα οποία έχω συνυπάρξει στο παρελθόν και εκτιμώ το ακατάλυτο του καταβαλλομένου κόπου τους ) αλλά, πιστεύω ότι είμαστε ένα Συμβούλιο με διαταραγμένες τις ισορροπίες δυνάμεων.
Ως Ελληνική σποροπαραγωγική και εμπορική επιχείρηση που εγγράφηκα το 1995 στη Ένωση ΕΛΛΗΝΩΝ Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων και μετά από 14χρονη συνεχή παρουσία σε διάφορες θέσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο, δεν επιθυμώ να μετέχω πλέον σε αυτό το ΔΣ, καθώς θεωρώ ότι δεν με αντιπροσωπεύει ένα Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει μια πολυεθνική με εξασφαλισμένη την στήριξη ψήφου των περισσότερων λοιπών μελών, διασυνδεδεμένων μέσω άμεσων η έμμεσων πελατειακών σχέσεων. Εκτιμώ ότι αυτό δεν ωφελεί τον πλουραλισμό των απόψεων, την υγιή αντιπαράθεση και την εξαγωγή αντιπροσωπευτικών θέσεων της ΕΕΠΕΣ.
Ως επιχείρηση, δεν είμαι σε θέση να διακρίνω υπό την ηγεσία μιας πολυεθνικής, πως τα συμφέροντα μου μπορούν να συμβαδίζουν και να προασπίζονται αντικειμενικά και για αυτό αρνούμαι να συμμετάσχω.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ηγείται του ΔΣ εταιρεία που προωθεί τα GMO στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με δεδομένη την αρνητική στάση τόσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε ευρύτερου κοινωνικού πεδίου, θεωρώ ότι δεν θα συνεισφέρει θετικά στην δική μου επιχειρηματική δράση το να συνταχθώ υπό την προεδρία της και με οδηγεί στην απόφαση αποχώρησης και από την Ένωση.
Προσωπικά έχω προωθήσει με όλες μου τις δυνάμεις την συνένωση όλων των συλλόγων Φ.Π.Υ. στην Ελλάδα σε ένα, διαφωνώ όμως κάθετα με την προώθηση συνένωσης της ΕΕΠΕΣ με άλλους Συλλόγους Εισροών Φυτικής Παραγωγής πλην σπόρων, λόγω του κινδύνου απώλειας της ταυτότητάς του.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η αποχώρηση μου πιστεύω θα βελτιώσει και θα εξομαλύνει την περαιτέρω λειτουργία του Συμβουλίου της Ένωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να με διαγράψετε από μέλος του ΔΣ και της ΕΕΠΕΣ , γνωρίζοντας ότι θα βρίσκομαι πάντα παρών στο πλευρό της, για να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου σε οποιοδήποτε θέμα της Ένωσης είμαι σύμφωνος .
Παρακαλώ όπως η επιστολή μου αυτή να κοινοποιηθεί και στα μέλη της ΕΕΠΕΣ.
Με τιμή
Γιώργος Κωστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: