28 Απρ 2010

Γενεαλογία των Ελλήνων της Μαριούπολης

«Γενεαλογία των Ελλήνων της Μαριούπολης», είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Νοτιανατολική», του Ντονιέτσκ, Ουκρανία. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα ερευνητικής μελέτης της προέλευσης των επιθέτων των Ελλήνων της Αζοφικής, που εστιάστηκε στην αναζήτηση εγγράφων για τους πρώτους Έλληνες, που εκπατρίστηκαν από την Κριμαία στην Αζοφική, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και οι «γενάρχες» των ελληνικών οικογενειών της Μαριούπολης, της Ουκρανίας.
Έτσι, για πρώτη φορά δημοσιεύονται πλήρως αποκαταστημένα γενεαλογικά δέντρα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, ζωγράφων κ.ά., από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως του Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζε και του ρωμιού ποιητή, Γεώργη Κοστοπράφ.
Η έρευνα εστιάστηκε στους καταλόγους φορολογουμένων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι βρίσκονται στα Κρατικά Αρχεία των πόλεων Ζαπαρόζιε και Ντονιέτσκ, όπως και στο εθνολογικό μουσείο της Μαριούπολης. Οι κατάλογοι αυτοί χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄70, του 18ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία ο ορθόδοξος πληθυσμός εγκαταλείπει μαζικά την Κριμαία.
Αφού μελετήθηκαν όλα τα γνωστά, μέχρι σήμερα, αρχεία σχετικά με τα ελληνικά χωριά της Αζοφικής και την πόλη της Μαριούπολης και επεξεργάστηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες καταχωρήσεις, διαπιστώθηκαν τα ονόματα αυτών τους οποίους μπορούμε δικαίως να θεωρήσουμε ως «γενάρχες» των Ελλήνων της Μαριούπολης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ουκρανίας.
Στο βιβλίο καταχωρείται μακροσκελής κατάλογος, περίπου 4,5 χιλιάδων αρχηγών οικογενειών των πρώτων Ελλήνων εποίκων της Κριμαίας, που ιδρύσαν στην Αζοφική, στα τέλη του 18ου αιώνα, την πόλη Μαριούπολη και τα γύρω ελληνικά χωριά. Από τους εν λόγω καταλόγους έχουν ταξινομηθεί πάνω από 2.000 οικογένειες, με αναφορά στα σημεία εποίκησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: