28 Απρ 2010

Νέα στοιχεία από Ρωσία

Η Μόσχα έδωσε στο φως της δημοσιότητας μυστικά -μέχρι πρότινος - αρχεία που αφορούν τη σφαγή του Κατίν, στην οποία 22.000 Πολωνοί στρατιωτικοί εκτελέστηκαν από τη μυστική αστυνομία του σοβιετικού καθεστώτος.
Το πακέτο εγγράφων με την ονομασία «Πακέτο νο. 1» ήταν μέχρι σήμερα διαθέσιμο μόνο σε ειδικούς ερευνητές.
Σύμφωνα με το BBC, ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1940, είναι μια επιστολή από τον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, προς τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στην οποία είχε εισηγηθεί την εκτέλεση Πολωνών κρατούμενων πολέμου.
Ο Λ. Μπέρια αναφέρεται σε αυτούς ως «σταθερούς, αδιόρθωτους εχθρούς της σοβιετικής εξουσίας». Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Στάλιν με μπλε στιλό με το σχόλιο «Υπέρ».
Αναλυτές εκτιμούν ότι μιας και τα αρχεία ήταν ήδη διαθέσιμα σε ειδικούς ερευνητές, η απόφαση να δουν το φως της δημοσιότητας αποτελεί περισσότερο μια συμβολική κίνηση παρά μια προσπάθεια κατανόησης του τι συνέβη στο Κατίν.
Η Πολωνία ζητούσε επί χρόνια να δοθούν τα έγγραφα στη δημοσιότητα.
Η μυστική αστυνομία του σταλινικού καθεστώτος είχε εκτελέσει, τον Απρίλιο του 1940, 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς και μέλη της πολωνικής ελίτ και έθαψε τις σορούς πολλών από αυτούς σε μαζικούς τάφους στο δάσος του Κατίν, στη δυτική Ρωσία.
Οι μαζικοί τάφοι του Κατίν είχαν ανακαλυφθεί από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1943 και είχαν χρησιμοποιηθεί στην αντισοβιετική προπαγάνδα. Η Ρωσία είχε επιρρίψει τότε την ευθύνη στη Γερμανία και παραδέχτηκε τη συμμετοχή της στο γεγονός μόλις το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: