30 Μαρ 2010

Αυστραλία: Η λαθρομετανάστευση κρίνει τις εκλογές

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα επικρατήσουν στην Αυστραλία κατά την προεκλογική περίοδο. Ήδη η κυβέρνηση Ραντ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς από τότε που ανήλθε στην εξουσία και έκανε πιο «ελαστική» την πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα, έφτασαν στην Αυστραλία εκατό πλοιάρια, που μετέφεραν συνολικά 4.386 αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε πρόσφυγας κοστίσει στο αυστραλιανό δημόσιο 80.000 δολάρια Αυστραλίας (54.000 ευρώ περίπου), γεγονός που το «αξιοποιεί» δεόντως η αντιπολίτευση.
Έτσι, εν μέσω κατηγοριών από την Αντιπολίτευση, ότι η Κυβέρνηση Ραντ έχει μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του Νησιού των Χριστουγέννων, όπου υπάρχει κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, σε «εργοστάσιο που παράγει βίζες», η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μετέφερε περίπου 89 άτομα που παρέμεναν στο Νησί, αναμένοντας αν θα τους χορηγηθεί άσυλο ή όχι, σε άλλες εγκαταστάσεις πλησίον του Σίδνεϊ, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων στο Νησί των Χριστουγέννων, που αδυνατεί πλέον να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που καταφθάνουν μέσω θαλάσσης.
Σε κάποιους από τους παράνομους μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Νησί των Χριστουγέννων ενδέχεται να χορηγηθούν βίζες μόνιμης εγκατάστασης. Όσοι ωστόσο, μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο Κέντρο Κράτησης Βίλαγουντ του Σίδνεϊ και αποδεικνύεται ότι δεν νομιμοποιούνται να αιτηθούν ασύλου, θα μεταφερθούν πίσω στις χώρες τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Κέβιν Ραντ.
Η διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης για το θέμα της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών οξύνεται, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να τηρήσει πιο αυστηρή στάση εν αναμονή των εκλογών στο τέλος του έτους. Η Κυβέρνηση των Εργατικών προέβη σε αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία, γεγονός που θεωρήθηκε από την Αντιπολίτευση ως η αιτία για την αυξανόμενη προσέλευση μεταναστών στην Αυστραλία.
Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι τρεις άνδρες κινεζικής καταγωγής, που δεν ανήκαν στην ομάδα των πρόσφατα μεταφερθέντων, δραπέτευσαν από το κέντρο Βίλαγουντ του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: