19 Ιαν 2010

Το ερώτημα είναι τι εισπράττουν

Το λάθος που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι «γαλάζιες» και «πράσινες» ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι ότι, με επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους Έλληνες (και όχι τους αγρότες) ότι οι αγρότες παίρνουν πολλά εκατομμύρια και δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται κάθε χρόνο βγαίνοντας στους δρόμους.
Ας δούμε όμως τι εισέπραξαν οι αγρότες. Όλοι συμφωνούν ότι έχουμε μια μεγάλη πτώση τιμών παραγωγού σε όλα σχεδόν τα προϊόντα. Οι παραγωγοί πήραν το 50% των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή των χρημάτων που νόμιμα δικαιούνται και δεν είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Μάλιστα για να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση υποχρεώθηκαν - αν και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν συμβαίνει - να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Το επίδομα της κοινωνικής αλληλεγγύης ακόμα δεν το έχουν εισπράξει αν και οι υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων το εισέπραξαν. Ακόμη δεν έχει γίνει καμιά ρύθμιση των χρεών τους προς τις τράπεζες. Να θυμίσουμε ότι ανάλογο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε φέρει τα αποτελέσματα που τότε προσδοκούσαν οι κυβερνώντες και μάλιστα οι σημερινοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του είχαν κάνει σκληρή κριτική. Μιλάνε για αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, ακόμα βέβαια δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά και όταν συμβεί από τον ΑγροΤύπο έχουμε γράψει ότι με τις σημερινές εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, που έχουμε τον τελευταίο καιρό, αυτή η αύξηση δεν θα έχει τα «θαυματουργά» αποτελέσματα που λένε. Έχουμε αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ. Είναι θετικό μέτρο, αλλά τα 330 ευρώ που παίρνουν το μήνα είναι αρκετά για να ζήσουν με το σημερινό κόστος ζωής; Εκτός των άλλων, αυτοί που παίρνουν την σύνταξη δεν είναι «ενεργοί» αγρότες. Όταν κάνουν απεργία οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες καμιά φορά δεν αναφέρεται σαν μέτρο στήριξής τους, η αύξηση της σύνταξής τους. Διάλογο έχουμε από τον κάθε υπουργό που αναλαμβάνει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Θυμίζουμε πέρσι ο κ. Χατζηγάκης είχε επανιδρύσει το εθνικό συμβούλιο για να ξεκινήσει διάλογο που διακόπηκε όταν έφυγε από το υπουργείο για να έρθει η νέα υπουργός και να ξαναρχίσει έναν καινούργιο διάλογο. Κάθε χρόνο λίγο πριν την έκθεση της Θεσσαλονίκης, την Agrotica, ξεκινά ο διάλογος που δεν καταλήγει πουθενά. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Δεν χρειάζεται να συζητάμε για να τα ανακαλύψουμε. Μέτρα περιμένουν οι αγρότες. Μέτρα περίμεναν και το 2004 που ψήφισαν τον Καραμανλή, μέτρα περιμένουν και το 2009 που ψήφισαν τον Παπανδρέου. «Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ» είναι μια όμορφη φράση για όποιον δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, που έχει να κάνει με έναν καταχρεωμένο Οργανισμό, ο οποίος ενώ είχε σαν στόχο αρχικά την στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, κατέληξε στην πολιτική των κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων και οδήγησε στην αντιπαράθεση της μιας περιοχής με την άλλη. Η υποχρεωτική κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού έγινε δανειακή και τώρα, που δεν περισσεύουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αναμένεται να αλλάξει αυτή η πολιτική. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να δημιουργηθεί ένα υποχρεωτικό ασφάλιστρο το οποίο θα ανεβάσει ακόμα πιο πολύ το κόστος παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: