21 Δεκ 2009

Πολικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Αρκτικές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Γερμανία όπου το θερμόμετρο έπεσε μέχρι και τους -33,6 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Οι ακραίες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άστεγος άνδρας ενώ δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στον παγετό.
Ο 46χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στην πόλη Μανχάιμ. Είχε καταφύγει σε ένα πρώην κέντρο διαλογής αλληλογραφίας και έπεσε να κοιμηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα αλλά, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δεν άντεξε στο πολικό κρύο
Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην κοινότητα Φούντενζεε της Βαυαρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πάντως στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους -10 βαθμούς: -11 στο Βερολίνο, το Μόναχο και το Ροστόκ, -14 στη Λειψία, τη Στουτγκάρδη και τη Νυρεμβέργη, -12 στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία.
Το Βερολίνο έχει καλυφθεί από ένα στρώμα χιονιού και οι τουρίστες που δεν προνόησαν να έχουν μαζί τους χοντρά ρούχα είχαν καταφύγει σε σταθμούς του μετρό και σε καφετέριες για να ζεσταθούν. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή και την Δευτέρα.
Το χιόνι προκάλεσε σήμερα σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσγείωσης και από τα αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν δρομολόγια.
Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί πλέον παρότι ακόμη δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι ένας από τους διαδρόμους προσγείωσής του. Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, κομβικό σημείο για τις πτήσεις στη Γερμανία, όπου συχνά τα αεροσκάφη σχηματίζουν ουρά για να απογειωθούν, ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Fraport.
Σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ιταλία
Το «πιο κρύο σαββατοκύριακο του χρόνου» ζει η Ιταλία, με ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου και σε σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δρομολόγια των αεροπλάνων.
Ένα τρένο στη γραμμή Σασάρι - Κιλιβάνι της Σαρδηνίας εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός του. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Πολλά αεροδρόμια, όπως αυτά της Φλωρεντίας, της Μπολόνιας, της Ρώμης και της Βενετίας, έκλεισαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά της περιοχής της Καμπανίας και της Σικελίας.
Έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Περισσότερα από 30 δρομολόγια τρένων από και προς το Μιλάνο ματαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις.
Τέλος, λόγω του χιονιού και του κρύου, αναβλήθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Εγκλωβισμένοι επιβάτες στο τούνελ της Μάγχης
Πάνω από δύο χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπλοκαρισμένοι μέσα στο τούνελ της Μάγχης, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό, παγωμένοι από το κρύο - λόγω της βλάβης και των πέντε τρένων της Eurostar που οφείλονται στις εξαιρετικά μικρές θερμοκρασίες - πριν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.
Ορισμένοι ταξιδιώτες έκαναν και πάνω από 15 ώρες για να απεγκλωβιστούν από το τούνελ αφού τα πέντε τρένα που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι -Λονδίνο ακινητοποιήθηκαν με βλάβες λόγω του πυκνού χιονιού στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και το άνοιγμα του τούνελ γινόταν σταδιακά και με μεγάλη δυσκολία.
Έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσαν και τα Βαλκάνια. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους σε δρόμους της Σερβίας, προβλήματα δημιουργήθηκαν στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Κροατία, ενώ διακοπές προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση στη Βουλγαρία. Επίσης, σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιφέρειας Αργυροκάστρου, στην Αλβανία, δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Από χθες το μεσημέρι έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σ' ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής. Καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, ωστόσο πολλά χωριά εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι.
Στον «πάγο» οι ΗΠΑ
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ από την κακοκαιρία που έχει πλήξει τις ΒΑ ΗΠΑ. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο, πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ το χιόνι φτάνει ακόμη και το ένα μέτρο. Λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης έχουν κλείσει τα διεθνή αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα αν ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις, πολλές πτήσεις να βρίσκονται σε πολύωρη καθυστέρηση και να εγκλωβιστούν στα αεροδρόμια χιλιάδες επιβάτες. Χάος επικρατεί και στις υπόλοιπες δημόσιες συγκοινωνίες των πολιτειών που πλήττονται από την κακοκαιρία.
Ολλανδία: Η μεγαλύτερη χιονόπτωση από το 1979
Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις σήμερα, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην Ολλανδία.
Σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult, ανακοίνωσε ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.
Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων, καθώς οι σιδηροδρομικές αρχές μείωσαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακύρωσαν εκείνα της ταχείας.
Τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, επίσης δεν κυκλοφόρησαν. Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους καθώς ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων. Η αστυνομία προειδοποίησε ότι οι παρακαμπτήριες οδοί δεν θα καθαρίζονται από το χιόνι το ίδιο συχνά με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Αργά την Τρίτη αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.
Χάος στην Ιβηρική
Τα συνεργεία καθαρισμού χθες, με εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη όλο το σαββατοκύριακο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης, ωστόσο 230 αναχωρήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν.
Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την πρωτεύουσα Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους.
Η χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας διαχείρισης του αεροδρομίου Aena.
Πολλές πτήσεις καθυστέρησαν με διάφορους προορισμούς, μεταξύ των οποίων τη Λισαβόνα και τη βόρεια Ευρώπη. Κάποιες από τις υπερταχείες που συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe. Στη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Μπούργκος, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και μείον 17 βαθμοί Κελσίου.
Συγκοινωνιακά προβλήματα στη Γαλλία
Παρότι ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν και σήμερα να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για σήμερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.
Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar- κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας- που συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απεργίας των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.
Επιπλέον, προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη προαστιακή γραμμή του Παρισιού εξαιτίας του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας της, αργά χθες Κυριακή, από τον οποίο τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι.
Το χιόνι επηρέασε σήμερα και τις αεροπορικές μεταφορές καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Την Κυριακή, περίπου το 40% των προγραμματισμένων πτήσεων από το ίδιο αεροδρόμιο ματαιώθηκαν.
Πυκνή χιονόπτωση στην Ουκρανία
Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σήμερα και στην Ουκρανία με αποτέλεσμα δεκάδες τρένα να καθηλωθούν και κεντρικές οδικές αρτηρίες να κλείσουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τους μείον 18 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές.
42 νεκροί στην Πολωνία
Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 20.
Έντεκα νεκροί από υποθερμία στη Ρουμανία
Έντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία από τις 12 Δεκεμβρίου έως σήμερα, από υποθερμία, λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας, προειδοποιώντας τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το θερμόμετρο θα πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν το επόμενο διήμερο, ενώ η χθεσινή βραδιά ήταν η πλέον παγωμένη του φετινού χειμώνα, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στο -20 στο Σίμπιου, στην κεντρική Ρουμανία.
Αν και ο χειμώνας ξεκίνησε με ήπιες διαθέσεις για τη Ρουμανία, την τελευταία εβδομάδα, η χώρα δοκιμάζεται από ισχυρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε αρκετά αεροδρόμια. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται από την Τετάρτη, οπότε το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: