
Η ελληνική αντιπροσωπία ζητά ουσιαστικά το αυτονόητο, δηλαδή οι καταναλωτές να έχουν το δικαίωμα άμεσης ενημέρωσης ως προς τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Μάλιστα, η παρουσία για πρώτη φορά δύο γενικών γραμματέων οι οποίοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα τις ελληνικές θέσεις, συν το γεγονός πως η υπουργός κυρία Κατσέλη διέταξε τη δημιουργία και παρουσίαση στην Ε.Ε. καινούριου και καλύτερα ενημερωμένου φακέλου αποδεικνύουν τη βαρύτητα την οποία αποδίδει η χώρα μας στο εν λόγω θέμα. Ταυτόχρονα, έντονη είναι η υποστήριξη ως προς τις εθνικές επιδιώξεις και από τη μεριά πολλών καταναλωτικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες στο παρελθόν έχουν απαιτήσει την αναγραφή του τόπου προέλευσης των πρώτων υλών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Γενικοί Γραμματείς Εμπορίου και Καταναλωτή, κύριοι Κομνηνός και Σπυράκος, ανέλυσαν με πλήρη επιχειρηματολογία (που για πρώτη φορά αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε) την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από ενέργειες παραπλάνησης ως προς την προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων:
- απέδειξαν πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της χώρας προέλευσης για την πλειοψηφία των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και άρα μεγάλης σημασίας η ορθή χρήση της
- αναφέρθηκαν σε αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για άλλα προϊόντα (βόειο κρέας, μπύρα κλπ)
- παρουσίασαν οικονομικά στοιχεία για τη μη επιβάρυνση των εταιριών που καλούνται να αλλάξουν τις συσκευασίες τους.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησε καταρχήν για την αναγκαιότητα αυτή. Δήλωσε, όμως, ότι η Αγορανομική Διάταξη παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας (ότι επιβάλει δηλαδή την υποχρέωση αναγραφής χώρας προέλευσης ακόμη και σε εταιρίες που δεν χρησιμοποιούν ως εργαλείο προώθησης την προέλευση) και άρα πρέπει να ακυρωθεί. Επιτρέπει, όμως, στην Ελλάδα να περιορίσει την παραπλάνηση των καταναλωτών, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υπάρχοντες διατάξεις και μηνύοντας εταιρίες που τις παραβαίνουν, αποστέλλοντας επί τούτου σχετική ερμηνευτική επιστολή. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι θα επιμείνει στην υποστήριξη της Α.Δ. και θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για έναν νέο Κανονισμό σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα. Σε περίπτωση που η υπάρχουσα Διάταξη δεν εγκριθεί, θα επανέλθει με νεότερη υπό το πρίσμα του νέου Κανονισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου