5 Δεκ 2009

Διατήρηση μιας ισχυρής ΚΑΠ μετά το 2013

Με την ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας από την 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ενισχυμένες εξουσίες στα αγροτικά θέματα, υπογραμμίζει η Copa - Cocega σε ανακοίνωσή της. Ο Padraig Walshe, πρόεδρος της Copa, επισημαίνει: «Ενόψει των επικείμενων συζητήσεων για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013 και για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, η Copa - Cocega αγωνίζεται για τη διατήρηση μιας ισχυρής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στο μέλλον. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόζονται οι σωστές πολιτικές και κίνητρα ώστε οι αγρότες να διατηρήσουν το επάγγελμά τους και να αποφευχθεί μια μαζική φυγή από τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Οι επαρκείς πόροι είναι αποφασιστικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουμε επαρκή τρόφιμα σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές. Με τις αυξημένες νομοθετικές εξουσίες τους για αγροτικά θέματα οι ευρωβουλευτές έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό και η Copa - Cocega επιδιώκει να συνεργαστεί μαζί τους και στο μέλλον».
Ο πρόεδρος της Cocega, Gert Van Dijk, από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι αγρότες και αγροτικοί συνεταιρισμοί ελπίζουν να συνεργαστούν με τους ευρωβουλευτές και όλα τα όργανα της ΕΕ στο μέλλον». Όσον αφορά τη θέση Ευρωπαίων αγροτοοοικονομολόγων, που ζητούν την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, οι αγροτοσυναιτεριστικές οργανώσεις Copa - Cocega με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική με αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πείνα και να εξασφαλισθεί η διατροφή του διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού». Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στις 18 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Copa - Cocega, κ. Pekka Pesonen ανέφερε σχετικά: «Μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πείνα στον κόσμο, η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της μελλοντικής ΚΑΠ. Μια ισχυρή ΚΑΠ, με τις κατάλληλες πολιτικές και κίνητρα στη διάθεσή της, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση των συνεπειών της ακραίας αστάθειας της αγοράς, αλλά και για να αποτρέψει περισσότερους αγρότες από το να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Με τον FAO να προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, σίγουρα δεν είναι η ώρα να εξασθενήσουν περαιτέρω τα μέσα διαχείρισης της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Τα περισσότερα από τα εργαλεία διαχείρισης της αγοράς, έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί. Οι άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο μέλλον, ώστε να εξασφαλισθεί ένα δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες. Περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή ΚΑΠ είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες μπορούν να διαδραματίσουν πρωταρχικό οικονομικό ρόλο στη διασφάλιση του εφοδιασμού των τροφίμων σε λογικές τιμές για τα 500 εκατομμύρια των καταναλωτών και ότι θα μπορούν να το κάνουν με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα υποστηρίζει τις αγροτικές περιοχές μας και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα εργαστούμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε ότι θα παρέχονται επαρκείς πόροι για τη χρηματοδότηση μιας ισχυρής ΚΑΠ μετά το 2013».
Σημείωση: Η Copa (Committee of Professional Agricultural Organisations) είναι η Ευρωπαϊκή οργάνωση των αγροτών εκπροσωπώντας πάνω από 15 εκατ. αγρότες, ενώ η Cocega (General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union) είναι η Ευρωπαϊκή οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών εκπροσωπώντας 40.000 συνεταιριστικές οργανώσεις στις οποίες απασχολούνται 600.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: