30 Νοε 2009

Όχι των Ελβετών σε μιναρέδες


Εγκρίθηκε, μέσω δημοψηφίσματος, η πρόταση των Ελβετών για την επιβολή απαγόρευσης στην κατασκευή μιναρέδων.
Οι δρόμοι της Ελβετίας γέμισαν από αφίσες της καμπάνιας του κόμματος SVP, οι οποίες αναπαριστούν μια γυναίκα με μπούργκα και πίσω της, επτά μιναρέδες που διατρυπούν την ελβετική σημαία.
Η ελβετική (γαλλόφωνη) τηλεόραση ανακοίνωσε την Κυριακή, νωρίς το βράδυ, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την έγκριση, ή μη, ανέγερσης νέων μιναρέδων (στα τζαμιά) στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία αποτελέσματα οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη (στηριζόμενη από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα) πρόταση, για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.
Το «όχι» πλειοψηφεί στα 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας με ποσοστό 57,5% ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Ελβετίας.Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ελβετική κυβέρνηση, όσο και το κοινοβούλιο, απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι «παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα».
Παρέπεμψαν το θέμα σε δημοψήφισμα, μία συνήθη διαδικασία για την Ελβετία.
Η ελβετική κυβέρνηση - σε μία πρώτη αντίδρασή της - προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τους μιναρέδες, «θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές».
Δηλαδή στα ελβετικά σαλέ δεν θα ανεμίζουν οι μπούργκες με τις γυναίκες σκιέρ (!) Μα τόσα χρόνια που δεν βλέπαμε σκιέρ με μπούργκες υπήρξε κάποιο πρόβλημα; Ας πηγαίνουν στο Ρίο της Βραζιλίας για κάνα μπανάκι (μπούργκα με στριγκάκι). Τι τους φταίνε οι γυναίκες να τις χρησιμοποιούν σαν αντικείμενα της πίστης τους; Και να έλεγες ότι ακολουθούν το Κοράνι…… «αιρετικοί» είναι όλοι αυτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: