26 Νοε 2009

Να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν για το ροδάκινο

Θα σκληρύνουν τη στάση τους, εάν δεν υπάρξει αμέσως απάντηση στα αιτήματά τους, δήλωσαν οι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Ημαθίας και Πέλλας, οι οποίοι ξεκίνησαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.
Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό (λίγο πριν τη Βέροια), περίπου 500 τρακτέρ παρατάχτηκαν στην άκρη του δρόμου. Οι παραγωγοί της Ημαθίας συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι σε πρώτη φάση αύριο, στις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. «Ζητούμε πρώτα από όλα να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με την προηγούμενη κυβέρνηση, για τις τιμές απορρόφησης του βιομηχανικού ροδάκινου που παραδόθηκε για κομπόστα, την αποζημίωση της χαμένης παραγωγής και την επιπλέον οικονομική ενίσχυση των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος. Η συμφωνημένη τιμή απορρόφησης από τις βιομηχανίες κομπόστας είναι 18 λεπτά ανά κιλό και οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν άλλα επτά λεπτά ενίσχυση από το κράτος, ώστε η μεικτή τιμή -περιλαμβάνει το κόστος των μεταφορικών που βαρύνει τους παραγωγούς και τα τέσσερα λεπτά που κατά μέσο όρο παίρνουν οι συνεταιρισμοί- να διαμορφωθεί στα 25 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επί κυβέρνησης ΝΔ, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης είχε ανακοινώσει ότι η τιμή για τα ροδάκινα που προορίζονται για κομπόστα και που είναι περίπου η μισή ποσότητα θα είναι μίνιμουμ 22 λεπτά, εκ των οποίων τα 18 λεπτά θα δώσουν οι βιομήχανοι και 4 λεπτά το ΛΑΕΚ.
Στο μεταξύ, συζήτηση είχε γίνει και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης με επιπλέον τρία λεπτά/κιλό, με τη μορφή επιδότησης εργασίας μέσω του υπουργείου Απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: