6 Οκτ 2009

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στις Βρυξέλλες

Εκατοντάδες αγρότες διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες, ρίχνοντας τόνους γάλακτος από γερανό έξω από το κτίριο της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 5/10/2009, με θέμα τις χαμηλές τιμές του γάλακτος.
Θυμίζουμε το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων των γαλακτοπαραγωγών σε ολόκληρη την Ευρώπη, που ζητάνε άμεσα μέτρα από την Κομισιόν. Πάντως η μόνη απόφαση που ελήφθη κατά τη συνάντηση των υπουργών ήταν να δημιουργήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει το γαλακτοκομικό τομέα.
Οι τιμές του γάλακτος έχουν μειωθεί κατά πολύ στην Ευρώπη, καθώς η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση. Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν μέτωπο 20 κρατών μελών της ΕΕ για τη διάσωση του γαλακτοκομικού τομέα. Τα 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς γάλακτος με κοινοτική παρέμβαση. Η αρμόδια επίτροπος κα Μάριαν Φίσερ Μποελ εξέφρασε τη δυσπιστία της για το κατά πόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν στο θέμα της ρύθμισης της τιμής του γάλακτος. «Δεν είμαι σίγουρη ότι η ιδέα μια αγοράς ρυθμιζόμενης από την Επιτροπή όσον αφορά την παραγωγή και τις τιμές υποστηρίζεται από τα κράτη μέλη» , δήλωσε. «Το σημαντικό είναι ότι πλέον μία αυξημένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ επιθυμεί τη ρύθμιση της αγοράς», δήλωσε η υπουργός του Βελγίου κα Σαμπίν Λαρουέλ. Τα είκοσι κράτη επιθυμούν την εξισορρόπηση της σχέσης παραγωγών και βιομηχάνων, καθώς οι τελευταίοι ουσιαστικά υπαγορεύουν μονομερώς την τιμή του γάλακτος. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο κοινό της ανακοινωθέν, η «G20 του γάλακτος», διακηρύσσει ότι επιθυμεί να «δώσει στους παραγωγούς τα νομικά μέσα ώστε να οργανωθούν αποτελεσματικά» απέναντι σε άλλους παράγοντες της αγοράς, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες και ζητεί να καταστούν αποτελεσματικότερες οι επιδοτήσεις. Ωστόσο δεν γίνεται λόγος για επιστροφή στο καθεστώς των ποσοστώσεων. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τζιμ Πάτρικ δήλωσε ότι: «θέλουμε να δούμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη» και ότι «ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού και όχι με τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης». Πάντως πρόσθεσε ότι «θα μελετήσει τις προτάσεις αν και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην επαναφορά του καθεστώτος στήριξης των γαλακτοπαραγωγών εις βάρος των καταναλωτών και των φορολογούμενων». Την εικόνα του προβλήματος όμως έδωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Σουηδός υπουργός κ. Έσκιλ Έρλαντσον, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ενώ οι αγρότες είδαν τις τιμές που εισπράττουν για το γάλα τους να μειώνονται κατά 40%, οι τιμές λιανικής στα καταστήματα έχουν υποχωρήσει μόνο μεταξύ 1% και 2%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: