15 Σεπ 2009

Όχι στην παράδοση γάλακτος

Οι Ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί προσπαθούν να οργανώσουν μια πανευρωπαϊκή «γενική απεργία», με στόχο να σταματήσει η παράδοση αγελαδινού γάλακτος στις μεταποιητικές βιομηχανίες, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που πλήττουν εδώ και μήνες τον κλάδο. Μετά από πρωτοβουλία των Γάλλων κτηνοτρόφων, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την περασμένη Πέμπτη (10/9/2009), συνάντηση εκατοντάδων γαλακτοπαραγωγών από όλη την Ευρώπη, με στόχο να συντονίσουν αυτήν την προσπάθεια.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Γαλλικής Ανεξάρτητης Ένωσης Γαλακτοπαραγωγών, κ. Pascal Massol, τόνισε: «Ζητώ από όλους τους Γάλλους και Ευρωπαίους παραγωγούς να σταματήσουν την διανομή γάλακτος μετά από αυτό το βράδυ».
Η συνάντηση στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε μετά από την αποτυχία συμφωνίας των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. να πάρουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των γαλακτοπαραγωγών, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου στις Βρυξέλες (7/9/2009). Στη συνεδρίαση των αγελαδοτρόφων, οι Γερμανοί και οι Δανοί εκπρόσωποι υποστήριξαν την προσπάθεια αν και όπως είπαν η νομοθεσία στις χώρες τους δεν αφήνει περιθώρια να προχωρήσουν σε απεργία. Πάντως στην Γερμανία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από σούπερ μάρκετ και πολιτικά γραφεία.

Στην Γαλλία ήδη το ένα τρίτο των κτηνοτρόφων αρνείται να παραδώσει το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες. Η Γαλλία, ως το κράτος - μέλος με τη μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτοκομικών και άρα αυτό που ζημιώνεται περισσότερο από τη μακρά κρίση του κλάδου, πρωτοστάτησε σε αυτές τις κινητοποιήσεις που έφτασαν στο απόγειό τους μετά τον Μάιο, οπότε και πολλοί Γάλλοι παραγωγοί έχυσαν γαλόνια με γάλα, αλλά και… σωρούς από κοπριά μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στη Γαλλία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Σε περιοχές όπως η Βρετάνη, η κοιλάδα του Λίγηρα και η Αλσατία, πολλοί αγρότες μπλόκαραν κυβερνητικά κτίρια με τις αγελάδες και τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα που προορίζεται για βούτυρο και τυριά. Οι διαμαρτυρίες ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, παρότι σε ορισμένες οι διαδηλωτές έφτασαν έως του σημείου να κάψουν λάστιχα. Οι Γάλλοι κατηγορούν την κοινοτική πολιτική - αύξηση κατά 1% των ετήσιων ποσοστώσεων γάλακτος μέχρι την οριστική κατάργησή τους το 2015 - για τις χαμηλές τιμές παραγωγού και ζητούν την αντιστροφή, από μεριά της Ε.Ε., της απελευθέρωσης των ποσοστώσεων.

Στο Βέλγιο, την Κυριακή, δεκάδες γαλακτοπαραγωγοί έχυσαν 150.000 λίτρα γάλακτος στους δρόμους, ενώ είχε προηγηθεί την Παρασκευή η διάθεση δωρεάν γάλακτος σε πολλές πόλεις της χώρας. Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Αντρέ Αντουάν, υπουργός οικονομικών της Βαλονίας, την ώρα που συνεχίζεται η απεργία των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλακτος, «Δεν μπορώ να καταλάβω τον αυτισμό της Κομισιόν», ενώ κατηγόρησε την Επίτροπο για θέματα Γεωργίας, κ. Μαριάν Φίσερ Μπόελ, πως καθοδηγείται από «ακατάσχετο φιλελευθερισμό».


Οι αυστριακοί γαλακτοπαραγωγοί συμφωνούν με την απεργία που κάλεσαν οι Γάλλοι συνάδελφοί τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αγελαδοτρόφων της Αυστρίας, IG Milch, «η παράδοση γάλακτος πρέπει να σταματήσει αμέσως, με αυτές τις τιμές δεν υπάρχει νόημα να παραδίνουμε το γάλα, στις διαμαρτυρίες καλούνται να συμμετέχουν και οι οδηγοί τρακτέρ καθώς και οι διανομείς γάλακτος».


Κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες και οι κτηνοτρόφοι της Ιταλίας και της Ελβετίας, ενώ και Λουξεμβούργιοι κτηνοτρόφοι αρνούνται να παραδώσουν γάλα στη βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: