31 Ιουλ 2009

Χυμούς και όχι φρούτα δωρεάν στα σχολεία

Από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση της Κομισιόν για τη δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία, που πρέπει να ξεκινήσει από το ερχόμενο σχολικό έτος (2009 - 2010), είχα εκφράσει ερωτηματικά για τον τρόπο που θα γινόταν.

Η ετήσια συνολική δαπάνη του συγκεκριμένου προγράμματος για τη χώρα μας θα είναι περίπου 3.500.000 ευρώ (Κοινοτική και Εθνική συμμετοχή) και η διάρκεια του προγράμματος τριετής. Σκοπός του προγράμματος είναι και να μάθουν να τρώνε σωστά οι μαθητές αλλά και να βοηθηθούν οι παραγωγοί φρούτων.
Τελικά επειδή το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου και δεν υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο για «διαβουλεύσεις», ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Αυγουλάς, σε έγγραφο που έστειλε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει να μοιραστούν σε πρώτη φάση φρέσκοι χυμοί. Αναμένει τώρα το υπουργείο να κάνει δεκτό το αίτημά του η Επιτροπή. Πρόκειται για μια «εύκολη» λύση της «τελευταίας στιγμής», που δείχνει με τι προχειρότητα αποφασίζουμε στην Ελλάδα.
Το ερώτημα είναι πως θα έχει κέρδος ο Έλληνας παραγωγός από τη διανομή στα σχολεία εισαγόμενων χυμών. Γιατί μην και δεν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι χυμοί που πουλιούνται στην Ελλάδα έχουν πρώτη ύλη που έρχεται κατεψυγμένη από Βραζιλία; Αν δεν το ξέρετε σας το λέμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: