30 Ιουλ 2009

Έχυσαν κρασιά μάζεψαν υποσχέσεις

Έχυσαν τα κρασιά τους οι αμπελουργοί στους δρόμους, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν την Πέμπτη (30/7), στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την άρνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει λύσεις -όπως έχει από πέρυσι δεσμευτεί- στα προβλήματά τους.

Η απόφαση για κινητοποιήσεις είχε ληφθεί κατά την διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ, στις 21 Ιουλίου, με κύρια αιτήματα την απόσταξη κρίσης, την εθνική συνδρομή στην ενιαία ενίσχυση και την άτοκη χρηματοδότηση των ΕΑΣ.
Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΚΕΟΣΟΕ με τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο, οι αμπελουργοί τόνισαν ότι «δεν πάει άλλο και η σοδειά φέτος θα μείνει στα χωράφια». Ο υφυπουργός, από την πλευρά του, τους έδωσε υποσχέσεις και υποστήριξε ότι σύντομα εκτιμά ότι θα υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, για την απόσταξη των 20.000 τόνων κρασιού. Οι αμπελουργοί απείλησαν ότι αν μέχρι τέλη Αυγούστου δεν έχει δοθεί λύση, τότε θα επανέλθουν στην Αθήνα με δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Κατόπιν οι αμπελουργοί κατευθύνθηκαν σε πορεία προς τη Βουλή, όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ.Μάρκου έκανε λόγο για ανακολουθία της κυβέρνησης έναντι των αμπελουργών, αφού, όπως ανέφερε, με την άρνησή της να υλοποιήσει τα μέτρα που ακόμη και η ίδια θεωρεί αναγκαία, ουσιαστικά προσυπογράφει και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ναρκοθέτηση του τρύγου.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ
Εμείς, οι εκπρόσωποι των 177.000 ελλήνων αμπελουργών, με τη συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιήσαμε σήμερα 30/7/2009 έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχοντας την στήριξη της ΚΕΟΣΟΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Κατ’ αρχήν προς την κυβέρνηση, κύριο αποδέκτη της διαμαρτυρίας μας. Θεωρούμε υποχρέωσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που δημόσια έχει αναλάβει από πέρυσι έναντι του κλάδου. Η απόσταξη 20.000 τόνων κρασιού, η άτοκη χρηματοδότηση των ΕΑΣ και η εθνική συνδρομή στην ενιαία ενίσχυση είναι τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για να μην τιναχτεί ο τρύγος στον αέρα. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες.
Η κυβέρνηση δεν το έκανε, διαβεβαιώνοντας έως και την περασμένη Παρασκευή ότι θα τα πάρει. Και τώρα σιωπά, ξεχνώντας όσα υποσχέθηκε. Εύλογα συμπεραίνουμε ότι όλους αυτούς τους μήνες που μας έδιναν αφειδώς υποσχέσεις, απλώς μας κορόιδευαν.
Κι όμως, το κόστος για την απόσταξη είναι μόλις 6,5 εκ. €. Μια παρωνυχίδα μπροστά στα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση ας μην έχουν αυταπάτες. Αγνοώντας τη φωνή αγωνίας του κλάδου, προσυπογράφουν τη θανατική καταδίκη της αμπελουργίας. Η ευθύνη τους θα είναι ιστορική.

Με την κινητοποίηση μας στέλνουμε μήνυμα και προς τους γνωστούς – αγνώστους των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων. Τους προειδοποιούμε να μην ετοιμάζονται για επιδρομή στο εισόδημα των αμπελουργών, εκμεταλλευόμενοι την κρίση.
Όσοι επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν με τις τιμές θα δουν τα ονόματά τους σε μαύρη λίστα που θα κυκλοφορήσει σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, στον τύπο, στο διαδίκτυο.
Κι όσοι τολμήσουν να πλασάρουν εισαγόμενο κρασί για ελληνικό, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορεί να τους χαρίζονται, εμείς όμως με τις οργανώσεις μας θα τους πάμε στον εισαγγελέα.

Τέλος, στέλνουμε μήνυμα και προς τους καταναλωτές, τους φυσικούς μας συμμάχους. Τους λέμε ότι πρέπει να ξέρουν πως εκείνοι που τους ληστεύουν με τις τιμές, λήστεψαν προηγουμένως και τον αμπελουργό. Και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, απαιτώντας προϊόντα με σαφή ταυτότητα και σε καλύτερες τιμές.
Εμείς, οι Έλληνες αμπελουργοί, συνεχιστές του αρχαιότερου κλάδου της ελληνικής γεωργίας, ενός κλάδου άρρηκτα συνδεδεμένου με την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να μην εκλείψει στις μέρες μας η αμπελουργία.
Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν μόνο η αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: