28 Ιουλ 2009

Ξέχασαν τα Σχέδια Βελτίωσης

Αγνοείται η τύχη του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης από το 2006, που είχαμε την τελευταία προκήρυξη. Μεγάλη είναι η καθυστέρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (τα μεγάλα Σχέδια), του κυριότερου επενδυτικού κοινοτικού προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα.

Κανονικά έπρεπε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να έχει προκηρυχθεί εδώ και μήνες, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και όπως όλα δείχνουν το όλο θέμα παραπέμπεται για τον ερχόμενο χειμώνα. Έτσι τα προβλήματα αγροτών που μάταια περιμένουν τις επιδοτήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα συνεχιστούν. Τα Σχέδια Βελτίωσης περιλαμβάνονται σε ειδικό μέτρο (1.2.1) που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013 «Αλέξανδρου Μπαλταζή», με συνολική δημόσια δαπάνη της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και ανειλημμένες υποχρεώσεις από το Γ΄ ΚΠΣ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες ενδέχεται να καλύψουν σημαντικό μέρος της δημόσιας δαπάνης του νέου προγράμματος.
Δηλαδή, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, για το χρονικό διάστημα 2007 - 2013 θα υπάρξει μια «περιορισμένη» δυνατότητα υλοποίησης νέων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Γ΄ ΚΠΣ). Η καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος, θα έχει σαν μια πρώτη συνέπεια τη συσσώρευση πολλών ενδιαφερομένων, που περιμένουν ώστε να επενδύσουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Έτσι όταν θα γίνει η προκήρυξη και λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι πόροι δεν θα επαρκούν για την κάλυψη όλων των επενδύσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη. Δεν είναι όμως μόνο οι αγρότες που περιμένουν να «επενδύσουν» στον πρωτογενή τομέα. Όπως γίνεται αντιληπτό, από την παραπάνω καθυστέρηση επηρεάζεται και η αγορά των αγροτικών εφοδίων και γεωργοκτηνοτροφικών μηχανημάτων, η οποία περιμένει μέσω αυτών των προγραμμάτων τα οποία αποτελούν και τη μοναδική διέξοδο για επενδύσεις. Η καθυστέρηση εγκρίσεων και πληρωμών εκτός των άλλων έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και στα έργα υποδομής (σφαγεία, τυποποιητήρια κ.α.) σε πολλές περιοχές της χώρας, με σημαντικότατες επιπτώσεις στο εισόδημα του παραγωγού. Ακόμη θυμίζουμε ότι προτεραιότητα ένταξης στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης έχουν οι παραγωγοί καπνού, για τους οποίους η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τις προκηρύξεις του 2003, 2004 και 2005, των σχεδίων βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (Γ΄ ΚΠΣ), συνολικής δημόσιας δαπάνης (εθνικές + κοινοτικές επιδοτήσεις) 360 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόλις 30 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε επίσης ότι οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα ενισχύονται ελάχιστα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: