9 Ιουλ 2009

Το φάγανε το χρήμα

Τα φάγανε τα λεφτά που έπαιρναν για την «δήθεν» προώθηση αγροτικών προϊόντων τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις τρίτες χώρες. Μιλάμε για χρήματα που ξοδεύονταν σε κάποια συνέδρια μετά γευμάτων σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών και…।εις υγεία των κορόιδων παραγωγών που δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Να πούμε και για κάποιους πρώην «σεμνούς και ταπεινούς» υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, που κάνανε συγκεντρώσεις σε υπόγεια πολυτελούς ξενοδοχείου και καλούσαν κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους για να γνωρίσουν τα ελληνικά τρόφιμα και να γεμίσουν τα πορτοφόλια τους. Όμορφος τρόπος για να εξαγοράσεις τη σιωπή.

Το χρήμα των φορολογουμένων το μοίρασαν σε «κολλητούς» και κανείς δεν πήρε είδηση. Πιο αυστηρή επιλογή και καλύτερους ελέγχους ζητά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τις δράσεις του προγράμματος που αφορά τις «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα». Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε εξέταση της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου προγράμματος, που αφορά δράσεις διάρκειας δύο ή τριών ετών, συγχρηματοδοτούμενων μέχρι ποσοστού 50 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν στόχο την προώθηση των γεωργικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις τρίτες χώρες. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής, καθώς και στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, που εισπράττουν συνολικά το 45% του προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης καθώς και την κανονικότητα των δαπανών। Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στα συμπεράσματά του, αν και ο κοινοτικός προϋπολογισμός αυτών των δράσεων είναι περιορισμένος δεν είναι εφικτό να υπάρξει μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους, αφού τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν ούτε στόχο ούτε συγκεκριμένη στρατηγική.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Κομισιόν δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τους προϋπολογισμούς και τις ενέργειες που εφαρμόζονται από κάθε κράτος μέλος. Πάντως το Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή έχει γίνει σαφώς επιλεκτικότερη κατά την έγκριση των προτάσεων από ό,τι ήταν στην αρχή της εφαρμογής της ρύθμισης. Έτσι, στα πλαίσια των προτάσεων που έλαβε, το ποσοστό έγκρισης μειώθηκε από 100 % κατά την περίοδο 2001-2002 σε λιγότερο από 50 % κατά την περίοδο 2006-2008. Το Συνέδριο προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να γίνουν ακόμη πιο «αυστηρά».

2 σχόλια:

Ethnikofrones είπε...

Έχεις διαβάσει το Ελληνικό Σύνταγμα;

ψηφισε εδώ:

http://dexter-dexter1.blogspot.com/

Ethnikofrones είπε...

Έχεις διαβάσει το Ελληνικό Σύνταγμα;

ψηφισε εδώ:

http://dexter-dexter1.blogspot.com/