7 Απρ 2009

Κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα στους δρόμους της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές


Συνολικά 20000 φιάλες φρέσκου παστεριωμένου συνεταιριστικού γάλακτος μοίρασαν κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (6/4), στο Σύνταγμα. Όπως κατήγγειλαν η τιμή που τους δίνουν οι βιομηχανίες δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων προσπάθησε να επισκεφθεί τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, για να του δώσει ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου, αλλά δεν τα κατάφερε. Αργότερα, πήγαν και στη Βουλή για την επίδοση του ψηφίσματός τους στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

«Με βαθιά αγανάκτηση αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι, που είχαν κληθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνική Κτηνοτροφία (ΣΕΚ), την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου και γενικότερα της ηγεσίας του Υπουργείου, να μη δεχθούν την αντιπροσωπεία τους που μετέβη στο Υπουργείο, για να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου, τα οποία τελικά παρέλαβε «ελλείψει» του Υπουργού ο θυρωρός του κτιρίου. Ο ΣΕΚ καταγγέλλει τη στάση αυτή και τη θεωρεί μέγιστη προσβολή απέναντι σ’ ένα κλάδο, που αν και διέρχεται σοβαρή κρίση, εντούτοις εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς «στυλοβάτες» της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Ο ΣΕΚ με τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και τη συμβολική κίνηση να μοιράσει φρέσκο παστεριωμένο γάλα, της Συνεταιριστικής Οργάνωσης «ΠΡΩΤΟ» της Πάτρας, στο κοινό της Αθήνας έδωσε το δικό του μήνυμα, σε όσους αδιαφορούν για τα προβλήματα του ευαίσθητου αυτού κλάδου», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του ΣΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Πεβερέτο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, από τον οποίο ζητήθηκε να θέσει το καυτό ζήτημα της κτηνοτροφίας προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και να κληθούν τα μέλη του ΣΕΚ να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα πριν τις 12 το μεσημέρι και ακολούθως, με συνθήματα και κρατώντας πλακάτ στα χέρια τους, ξεκίνησαν την ειρηνική τους διαμαρτυρία, με τον καιρό ωστόσο να μην συγκαταλέγεται στους συμμάχους τους, καθώς η βροχή μαίνονταν από νωρίς το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζανέτο Καραμίχα, αντιπροσωπεία της ΓΕΣΑΣΕ με επικεφαλής το Γιώργο Γωνιωτάκη.
«Είμαστε εδώ, για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία, ένας από τους βασικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας, αλλά και να δώσουμε στον καταναλωτή να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικά φρέσκο γάλα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος τόνισε σε ομιλία του, ότι η σημερινή διαμαρτυρία είναι ένα μήνυμα των κτηνοτρόφων, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας παράλληλα για οξύτερες μορφές αγώνα, αν δεν στηριχθεί πραγματικά ο κλάδος.
Οι παραγωγοί στο ψήφισμά τους, αναφέρουν τα εξής: Η τραγική κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο. Οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα όλο και αυξάνεται η ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Η αύξηση των τιμών της λιανικής αφενός μεγιστοποιεί το κέρδος των εμπόρων και βιομηχανιών, συμπιέζοντας τις τιμές για τον παραγωγό και αφετέρου υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 3.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρίες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να επιβιώσει. Στο πακέτο των 425 εκατ. που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για τους κτηνοτρόφους. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για την διεκδίκηση της επιβίωσης τους. Αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου και προτάσεων, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση από την πολιτεία, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον μοναδικό δρόμο για να πετύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στην ύπαιθρο, το δρόμο του αγώνα και της δυναμικής διεκδίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: