6 Απρ 2009

Τα χρέη και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ συζητήθηκαν στη Βουλή


Αλήθεια τι θα γίνει αν κάποια στιγμή η Αγροτική Τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί και κόψει τα δάνεια στον ΕΛΓΑ;Σε ευθεία αμφισβήτηση της δυνατότητας του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, καθώς πλέον το έλλειμμά του (σύμφωνα με στοιχεία του 2008) ανέρχεται στο ύψος των 3,8 δισ। ευρώ (περίπου 1,3 τρισ. δρχ.) υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση που έγινε, μετά από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της χορήγησης των αποζημιώσεων και της εν γένει πορείας του Οργανισμού.

Οι βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του ΕΛΓΑ, που αναλαμβάνει ολοένα περισσότερες υποχρεώσεις, για την κάλυψη των οποίων όμως φορτώνεται με δάνεια και δεν επιδοτείται από τον προϋπολογισμό.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης προέβλεψε ότι το 2009 το έλλειμμα του ΕΛΓΑ (μαζί με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ) θα ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια «συνειδητή χρεοκοπία του Ε.Λ.Γ.Α. για να γίνει εύκολη λεία στα χέρια των ιδιωτών. Θα βρεθεί και κάποιος κ. Βγενόπουλος να αγοράσει και τον Ε.Λ.Γ.Α.. Γι' αυτό ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση του Ε.Λ.Γ.Α. από το Κράτος, για να παίξει τον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο όλοι κόπτονται εδώ».
Για τις αποζημιώσεις του «πακέτου» Χατζηγάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχος δήλωσε «εφόσον είναι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, γιατί χρειαζόταν να πάμε στην Ε.Ε.; Στην Ε.Ε. πηγαίνουμε όταν υποβάλουμε πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Γιατί επί πολλές ημέρες, ενάντια σ’ αυτά που λέγαμε, συνάδελφοι του κ. Υπουργού έλεγαν ότι δεν είναι αποζημιώσεις, αλλά ενισχύσεις. Εμείς λέγαμε ότι ήταν αποζημιώσεις, διότι ακόμη και να μην ήταν αποζημιώσεις, από την ώρα που ανατέθηκε στις ΕΛΓΑ να κάνουν τη διαδικασία, έπρεπε όλοι να είναι προσεκτικοί στην Κυβέρνηση».
«Πώς θα προχωρήσει η «οικονομική εξυγίανση» του ΕΛΓΑ;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ α. Ροντούλης και πρόσθεσε «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών; Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν είναι μιας χρήσεως μόνο. Είναι ένα διαχρονικό όργανο, που παρέχει οικονομική ασφάλεια στον Έλληνα αγρότη. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από την αγροτική παραγωγή. Επομένως ή τον αντιμετωπίζουμε πρόσκαιρα και δεν μας πειράζει και φορτώνουμε χρέη επί χρεών ή το βλέπουμε μακροπρόθεσμα ως δίχτυ ασφαλείας και θα πρέπει να τον εξυγιάνουμε οικονομικά. Το ερώτημα είναι σαφές. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών;».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Αργύρης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι «δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων» του Οργανισμού. Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούνται τα χρήματα που δανείζεται ο ΕΛ.Γ.Α. με δυσμενείς όρους και με δυσβάσταχτα επιτόκια, για να καλυφθούν υποχρεώσεις της Κυβέρνησης. Επίσης τον χαρακτήρισε «κρατικό φορέας «με ξένα κόλλυβα», δηλαδή, με δανεικά, διότι δεν έχει πάρει ούτε μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό». Στην συνέχεια για το «πακέτο» Χατζηγάκη ρώτησε αν ο δανεισμός για τα 425 εκατομμύρια με τι επιτόκιο είναι. Τέλος ρώτησε τον Κ. Κατσαρό αν «είναι αλήθεια ότι παρακρατάτε το 3% παράνομα στους αγρότες την ώρα που τους αποζημιώνετε; Νομίζω ότι είναι παράνομα, γιατί ο νόμος λέει ότι πρέπει να γίνεται η παρακράτηση με βάση το τιμολόγιο. Δεν λέει πουθενά να γίνεται με το 3% που κάνετε».
Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρός τόνισε: «Μου έκανε κατάπληξη αυτό για το 3%, ότι είναι παράνομο. Δηλαδή, για όλη την ανάμειξη του ΕΛΓΑ, για το γεγονός ότι απασχολήθηκε, δεν ξέρω πόσο και πόσα βράδια ξενύχτησε για να ανταποκριθεί στην υποχρέωση την οποία είχε, θα έπρεπε οι αγρότες να πάρουν τις αποζημιώσεις, χωρία να πληρώσουν την ασφαλιστική τους εισφορά; Διότι ναι μεν λέει ο νόμος για τιμολόγια, αλλά βάση των τιμολογίων ξέρουμε ποιες είναι οι συναλλαγές. Εδώ, όμως είναι ξεκάθαρο το θέμα. Πήραν τα χρήματα, τα οποία όριζε η κοινή Υπουργική Απόφαση και η απόφαση του Υπουργού. Δηλαδή, εκεί έφτασε το θέμα; Και μου κάνει κατάπληξη, γιατί τίθεται αυτό το θέμα ενώ όλοι ζητούν κάτι παραπάνω για να ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ και δεν μιλάει κανένας για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν είναι επαρκείς, αν φτάνουν και τι πρέπει αν γίνει. Μου κάνει πραγματικά κατάπληξη ότι και αυτό ακόμα που αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του ΕΛΓΑ να εισπράξει επί των ποσών που καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά που θα την έπαιρνε αλλιώς αν τα πουλούσαν με τιμολόγια, αμφισβητείται και αυτό ακόμα». Υποστήριξε επίσης ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός πληρώνει. Το 2009 341.000.000, το 2010 πληρώνει 379.000.000, το 2011 460.000.000».
Το έργο του κ. Κατσαρού εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, λέγοντας ότι ο ΕΛΓΑ «μετετράπη σε οργανισμό κοινής ωφελείας», ενώ και δυναμική εμφάνιση έκανε πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκος Κοντός που τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται κανονικά αφού τα δάνεια συνάπτονται με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Ο ΕΛΓΑ από διώκτης των αγροτών μέχρι το 2004 έγινε ουσιαστικός υποστηρικτής τους χάρις στον κ. Νίκο Κατσαρό», σχολίασε ο πρώην υπουργός.
Παρεμβάσεις για το πακέτο έκανε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, άσκησε εμμέσως κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο και καλύτερο τα χρήματα του «πακέτου» να δοθούν χωρίς να αναγκασθούν οι αγρότες να βγουν στους δρόμους», ενώ συντάχθηκε με το βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων λέγοντας ότι «υπάρχει μία διάχυτη εντύπωση στους κτηνοτρόφους, ότι αυτά τα χρήματα «λεηλατήθηκαν» στη πορεία από αγρότες της Πελοποννήσου που βγήκαν στον Ισθμό, ή από αγρότες της Κρήτης που ήρθαν στον Πειραιά».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, ζήτησε να αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ τους Έλληνες αγρότες με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια μέτρα και σταθμά. «Στην Κ.Υ.Α. την οποία υπογράψατε», είπε ο βουλευτής της Κρήτης, «για τις κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις, υπάρχουν τα εξής αντιφατικά: για παράδειγμα, στα σιτηρά και στο βαμβάκι αναφέρεται - και καλώς - αποζημίωση για τη μείωση της παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση, όταν όμως φτάνουμε στο ελαιόλαδο, μιλάει μόνο για ποσοτική αποζημίωση, δηλαδή, μόνο για αποζημίωση λόγω μείωσης της παραγωγής. Το ελαιόλαδο, το ευπαθές αυτό προϊόν, με τη μη απορρόφηση - γιατί δεν στηρίχτηκε η απορρόφηση του λαδιού φέτος - έχει εντελώς υποβαθμιστεί η ποιότητά του, διότι, η αποθήκευσή του δεν έγινε με τον κατάλληλο τρόπο».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αμανατίδου Πασχαλίδου ζήτησε να αποζημιώνονται και οι αλιείς από τον ΕΛΓΑ. «Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνετε το 3%, που παίρνετε από τους αγρότες ή το ποσοστό που παίρνετε από τους κτηνοτρόφους. Πέρυσι, είχε ένα θέμα το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος. Είχα πάει στην Κομοτηνή και συνάντησα τους παράκτιους αλιείς. Οι άνθρωποι είχαν δεμένα τα καΐκια τους για 3 μήνες. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Η αλιεία δεν είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στον ΕΛ.Γ.Α.; Δεν δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι αποζημίωση;», υποστήριξε.
Απαντώντας ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση που θα θέλαμε να επεκταθούμε στη θάλασσα, από την Ε.Ε. να θεωρήσει την προσπάθειά μας αντικείμενη στις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, που ισχύουν στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: