17 Μαρ 2009

Το γάλα υψηλής παστερίωσης «πνίγει» τους αγελαδοτρόφους


Έπεσε η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος και οι Έλληνες στρέφονται στο γάλα υψηλής παστερίωσης. Η πτώση της κατανάλωσης οδήγησε τη Vivartia να προχωρήσει σε μείωση της ποσότητας γάλακτος που αγοράζει και να κλείσει δύο σταθμούς συλλογής γάλακτος. «Κάθε μήνα έχουμε ένα 7% των καταναλωτών να στρέφεται στα γάλατα μακράς διάρκειας όχι τόσο για το ύψος της τιμής όσο για την ευκολία τους, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται συχνά τα σούπερ μάρκετ», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, Γ. Κεφαλάς. Ήδη πριν από τρεις μήνες η ΔΕΛΤΑ είχε κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και θα καταργήσει τους σταθμούς συλλογής γάλακτος, με σκοπό να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «κοπούν» οι μικροί αγελαδοτρόφοι, που αν προστεθούν και οι περίπου 120 μικροί αγελαδοτρόφοι στο νομό Κιλκίς που κόπηκαν και από τη Nestle τότε φτάνουμε στους 250 συνολικά από όλη την Ελλάδα. Οι αγελαδοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να ρίξουν τις τιμές, κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι έδιναν το γάλα προς 53 λεπτά/κιλό, φέτος έφτασαν στα 35 λεπτά/κιλό ή ακόμη και στα 28 λεπτά/κιλό.«Τώρα με την οικονομική κρίση η τιμή του γάλακτος στην Ευρώπη έχει καταποντιστεί. Αυτό δημιουργεί τεράστιες ποσότητες φτηνού γάλακτος που εισάγεται στην Ελλάδα και πηγαίνει στην μεταποίηση για την παραγωγή γιαουρτιών και τυριών. Οι αγελαδοτρόφοι ζητάνε να αλλάξει η νομοθεσία και να αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία η πρώτη ύλη και η προέλευση της παραγωγής του προϊόντος. Όλες οι χώρες εκτός της Ελλάδος παρασκευάζουν τα γιαούρτια από νωπό γάλα και μαγιά», λέει ο κ. Κεφαλάς. Τα 100 εκατ. ευρώ που ο Χατζηγάκης υποσχέθηκε να δώσει στην ζωική παραγωγή δεν δόθηκαν. «Το περίεργο είναι ότι ούτε σε θεσμικές αλλαγές δεν προχωρά η κυβέρνηση που είναι αναγκαίες και δεν στοιχίζουν τίποτα», τονίζει ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων.Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, που ενημερώθηκε για το πρόβλημα με τη VIVARTIA Α.Ε., τους παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του αγελαδινού γάλακτος στην πατρίδα μας, η μείωση της εγχώριας παραγωγής και η εισαγωγή 42% της ποσότητας που καταναλώνουμε από το εξωτερικό. Όσο συνεχίζεται η μείωση της ελληνικής παραγωγής τόσο θα βρίσκεται σε διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο να υποκατασταθεί από εισαγόμενο γάλα, κάτι που θα οδηγήσει σε αφανισμό το κλάδο των Ελλήνων αγελαδοτρόφων. Το σύνολο της ποσότητας του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνεται στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως σε 1.250.000 τόνους περίπου. Από αυτή την ποσότητα 400.000 έως 420.000 τόνοι, με τάσης μείωσης, καταναλίσκονται ως νωπό παστεριωμένο και 100.000 έως 120.000 τόνοι ως γάλα υψηλής παστερίωσης, με τάσεις αύξησης. Δηλαδή, συνολικά 500.000 έως 550.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος καταναλίσκονται υπό μορφή παστεριωμένου. Με τη μορφή γιαουρτιού, επιδορπίων γιαουρτιού και ροφημάτων καταναλίσκονται 400.000 έως 450.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 250.000 έως 300.000 τόνοι καταναλίσκονται για την παρασκευή διαφόρων τύπων τυριών. Μία ποσότητα 50.000 έως 70.000 τόνων καταναλίσκεται με τη μορφή συμπυκνωμένου γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: