31 Μαρ 2009

Καθεστώς «σύγχυσης» για τη φετινή καλλιέργεια βαμβακιού


Υπό καθεστώς σύγχυσης τελούν οι βαμβακοκαλλιεργητές σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την καλλιέργεια βαμβακιού και το εάν θα υπάρξει πλαφόν ελάχιστης παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής ενίσχυσης। Παρά το γεγονός ότι το σχετικό αίτημα της Διακλαδικής Βάμβακος έχει τεθεί εδώ και καιρό υπ’ όψιν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση και δεν έχει υπογραφεί η Κ.Υ.Α. που απαιτείται για τη θέσπιση του μέτρου.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκαθαρισθεί άμεσα το τοπίο σχετικά με το πλαφόν ελάχιστης παραγωγής βαμβακιού για την είσπραξη της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής ενίσχυσης। Έτσι, οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να επιλέξουν το πότε και τι θα σπείρουν. Όσο το Υπουργείο επιμένει να κρατά στο «σκοτάδι» τους παραγωγούς, τόσο εντείνονται τα αδιέξοδα για τον κλάδο.
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η επιβολή πλαφόν ελάχιστης παραγωγής στη φετινή καλλιέργεια βαμβακιού για την είσπραξη της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής ενίσχυσης; Εάν ναι, ποιο θα είναι το ύψος του πλαφόν σε στρεμματική απόδοση και πότε θα ενημερωθούν και επισήμως οι αγρότες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: