19 Μαρ 2009

Φόροι και πάγωμα μισθών θα αποτρέψουν ή θα επιδεινώσουν την κρίση;

Έκτακτη εισφορά σε 128.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ που θα αποφέρει 274 εκατ. ευρώ -στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και 52 αγρότες- εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του δημοσίου, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι υπόλοιποι 478.000 υπάλληλοι και 340.000 συνταξιούχοι του δημοσίου δεν πρόκειται να πάρουν καμιά αύξηση. Η κυβέρνηση στοχεύει σε εξοικονόμηση 300 και πλέον εκατ. ευρώ από το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομίας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι δεν μπορεί να «εγγυηθεί» πως δεν θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα δείχνοντας το καλοκαίρι ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου τότε θα έχουμε αύξηση φορολογίας.

Αυτά τα μέτρα πάντως δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αργοσβήνουν. Οι πολιτικοί πρέπει να αρχίσουν να λένε την αλήθεια στο λαό.
Τα χρόνια που έρχονται απαιτούν όραμα φαντασία και υπερβατικότητα. Το κράτος δομημένο σε ένα πλέγμα ηθικών αξιών οφείλει να εμπνέει την «αίσθηση του προορισμού», πέραν και έξω από την όποια πολιτική διαχείρισης της οικονομικής πραγματικότητας. Οφείλει να παρέχει στους πολίτες του έννοια και λόγους υπάρξεως, όχι μόνο μέσα υπάρξεως. Πρέπει να στοχεύει σε μια γενικευμένη μαζική ελευθερία μέσω της οποίας επιδιώκει «το μέγιστο καλό για τον μέγιστο δυνατό αριθμό πολιτών».
Δεν μπορεί ένα σοβαρό κράτος να αναζητά δάνεια για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις των υπαλλήλων του. Εδώ και χρόνια οι πολιτικοί που κυβερνάνε υπογράφουν προκλητικούς μισθούς για διευθυντές «golden boys» του δημοσίου και αποφεύγουν να πάρουν δημόσια θέση αν θέλουν λιγότερους αλλά καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα. Για να δούμε τα μέγεθος του προβλήματος ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γερμανία, που έχει παραγωγικό τομέα την αυτοκινητοβιομηχανία. Υπάρχει περίπτωση να επιβίωνε οικονομικά αν είχε περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους από ότι εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες; Δεν χρειάζεται να είσαι νομπελίστας της οικονομίας για να απαντήσεις «όχι». Αυτό συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, οι αγρότες, που είναι οι μόνοι που παράγουν εθνικό προϊόν, είναι λιγότεροι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Το ρουσφέτι και το βόλεμα αρέσει σε πολλούς αλλά η οικονομική ανάπτυξη δεν το αντέχει.
Έχουμε αποκαλύψει από εδώ τις προσπάθειες των Κινέζων να «σφετεριστούν» τις εμπορικές ονομασίες «Feta» και «SITIA» για να μπορέσουν να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές με τα προϊόντα τους. Αυτοί είναι «χαζοί» και εμείς «έξυπνοι» ή μήπως ανίκανοι που δεν μπορούμε τόσα χρόνια να τυποποιήσουμε το τυρί και το ελαιόλαδο που παράγουμε για να το πουλήσουμε. Όλοι ζούμε από επιδόματα και δανεικά.. Σε λίγα χρόνια θα κατοικούν στην πατρίδα μας μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν μετανάστες. Ποιοι σοβαροί επιστήμονες θα θέλουν να εργαστούν για ένα κράτος που δεν θέλει την έρευνα και τι μέλλον μπορεί να έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αν δεν έχουν αγοραστές των προϊόντων τους. Πάντως γράφαμε όταν οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους ότι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το πρωτογενή τομέα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εμπόριο, μεταφορές κ.α.) θα έπρεπε να βγουν και να ζητήσουν να χαριστούν τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες, ώστε να έχουν χρήμα για να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Τότε άκουγαν τον κ. Μίχαλο τώρα βλέπουν την αγορά να «πνίγεται».
Σήμερα επιζητά κανείς εμπόρους, βιομηχάνους και επιχειρηματίες με κοινωνική συνείδηση, αισθητική αντίληψη και «ποιητικές» ευαισθησίες. Ο άνθρωπος δεν είναι ότι έχει αλλά ότι ξέρει ότι σκέφτεται και ότι αισθάνεται.
Γεμίσαμε γλύφτες της εξουσίας αργυρώνητους κρατικούς λειτουργούς, κοινούς κλέφτες του δημόσιου χρήματος που παρουσιάζονται ως κυριλέ αξιωματούχοι, αετονύχηδες επιχειρηματίες και γενικώς αεριτζήδες υψηλών προδιαγραφών.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η κοινωνική αναταραχή έρχεται και με κατασταλτικά μέτρα δεν μπορεί να την αποτρέψει, χρειάζονται ουσιαστικά αναπτυξιακά μέτρα. Η πολιτική των ρουσφετιών δεν οδηγεί πουθενά. Αντί να τοποθετεί η κυβέρνηση νέους τεχνοκράτες σε Οργανισμούς μεγάλης σημασίας, σαν τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζει πρώην αποτυχημένους βουλευτές, χωρίς καμιά φαντασία, για να κάνουν πολιτική και όχι ουσιαστικό έργο.
Ανάλογα την κάθε περιοχή της Ελλάδας χρειάζονται κίνητρα και μέτρα με στόχο την αγροτική ανάπτυξη.
Στις δυναμικές αγροτικές περιοχές, η στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα για διεύρυνση των εκμεταλλεύσεων, σαφείς κατευθύνσεις για νέου τύπου καλλιέργειες, ανάπτυξη παραγωγής αγροτικών προϊόντων για διατροφική χρήση, αρδευτικά έργα εξοικονόμησης νερού και αποκατάστασης των υπογείων υδάτων. Επιπλέον, ενίσχυση του εκσυγχρονισμού βιομηχανιών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων και δημιουργία νέων, καθετοποίηση παραγωγής και προώθηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Στις ορεινές αγροτικές περιοχές, τα σχετικά μέτρα ανάπτυξης πρέπει να περιλαμβάνουν ενισχύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και για την επεξεργασία τους μέσα στην περιοχή με παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές, κίνητρα για τη δημιουργία βιοτεχνιών. Επίσης, δημιουργία ορεινών καταφυγίων, ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων και αξιοποίηση του δασικού πλούτου για οικονομικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Στις προβληματικές αγροτικές περιοχές χρειάζεται μία στρατηγική ανάλογη με αυτή στις δυναμικές περιοχές, σε συνδυασμό με μέτρα ενδυνάμωσης της ποιοτικής παραδοσιακής ιδιαίτερης και μη ανταγωνιστικής περιοχής, όπως στην περίπτωση των ορεινών περιοχών.
Μέχρι τώρα τέτοια μέτρα δεν είδαμε από το υπουργείο Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης ή όπως αλλιώς θέλουν να το βαφτίσουν.
Τέλος μια συμβουλή προς όσους κυβερνάνε και όσους θέλουν να κυβερνήσουν ότι είναι μεγάλο πεθαίνει αν αυτοί που το κληρονομούν είναι μικροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: