9 Μαρ 2009

Οι «νονοί» πατάτας θησαυρίζουν αλλά το κράτος δεν «προλαβαίνει» να τους εντοπίσει


«Νονοί» πατάτας στην Ελλάδα... ένα επικερδές επάγγελμα। Ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων, οι κερδοσκόποι «βαφτίζουν» τις εισαγόμενες πατάτες όχι στο νερό αλλά σε... ελληνικό χώμα ή τις αναμειγνύουν με λιγοστές ελληνικές και τις πωλούν σε τετραπλάσιες τιμές. Κάποια εισαγγελικά πορίσματα -που χάθηκαν στα συρτάρια- μίλαγαν για οργανωμένα κυκλώματα με «ύποπτα» συσκευαστήρια, «μαϊμού» τιμολόγια παραγωγών και «περίεργους» ρόλους μεταφορικών εταιρειών. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 600 εκατ. ευρώ για αγορά 760 εκατ. κιλών. Αναλυτικότερα, τα 500 εκατ. ευρώ ξοδεύονται για την αγορά 700 εκατ. κιλών νωπής πατάτας, εκ των οποίων τα 570 με 580 εκατ. κιλά είναι εγχώριας παραγωγής, και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ για την αγορά 60 εκατ. κιλών κατεψυγμένης πατάτας. Η κατανάλωση νωπής πατάτας δεν εμφανίζει ιδιαίτερες αυξομειώσεις τα τελευταία 3 χρόνια σε αντίθεση με τις κατεψυγμένες, που έχουν μέση ετήσια αύξηση 4%.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Πέμπτη (5/3), στην οποία μετείχαν μέλη του Επαγγελματικού Αγροτικού Συλλόγου Νομού Ηλείας «Οι πατατοπαραγωγοί», για τα προβλήματα ελληνοποιήσεων εισαγόμενης πατάτας που έχουν καταντήσει μάστιγα για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνουν οι πατατοπαραγωγοί πρόκειται για μείζον θέμα που πλήττει κάθε χρόνο το εισόδημά τους. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, καθώς η πατάτα του κάμπου της Αχαΐας και της Ηλείας θεωρείται στην αγορά η καλύτερη και κατ' επέκταση είναι η ακριβότερη. Το δέλεαρ των ελληνοποιήσεων για τους διακινητές, που μετέχουν στο κύκλωμα, είναι φυσικά τα υπερκέρδη. Από την πλευρά τους οι περισσότεροι αγρότες είναι σε απόγνωση. Καλλιεργητής πατάτας από τη Θήβα υποστηρίζει ότι «κάθε στρέμμα αποδίδει περίπου 2.500 κιλά και ένας παραγωγός στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπράξει περίπου 1.100 ευρώ ανά στρέμμα». Τα μεγάλα κέρδη είναι αλλού. Το κύκλωμα εισάγει πατάτες κυρίως από δύο χώρες: Από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο, με κύρια πύλη εισόδου το λιμάνι της Πάτρας. Από τη Γαλλία, το φθινόπωρο, με κύριες πύλες εισόδου τα λιμάνια του Πειραιά και της Κορίνθου. Στη συνέχεια η εισαγόμενη πατάτα κατευθύνεται σε συσκευαστήρια ελληνοποιήσεων, συνήθως στη Θήβα, στην Κόρινθο και στον κάμπο Αχαΐας και Ηλείας, όπου βαφτίζονται ως ντόπιες. Επόμενος σταθμός είναι η κεντρική λαχαναγορά Αθηνών, όπου πλέον ως ελληνικές οι βαφτισμένες πατάτες κατευθύνονται σε όλη τη χώρα και τις πληρώνουν ακριβά οι καταναλωτές. Πριν ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2008, οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης κατάφεραν να εντοπίσουν ένα τέτοιο συσκευαστήριο παράνομων ελληνοποιήσεων πατάτας στην Αχαΐα, όπου οι «γαλλικές» πατάτες… βαπτίζονταν σε λάσπη από την Αχαΐα για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι δεν είναι εγχώριες…Οι γαλλικές πατάτες φορτώνονταν με κλαρκ σε ειδικό πλυντήριο όπου πλένονταν και στη συνέχεια πασπαλίζονταν με κόκκινο χώμα Αχαΐας για να «περνούν» από το μάτι των ελεγκτών ως ελληνικές. Στη συνέχεια έμπαιναν σε δίχτυα με την ένδειξη «πατάτες Αχαΐας», χωρίς όμως να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου του παραγωγού. Στο χώρο του εργαστηρίου βρέθηκαν και αρκετά κυβικά κοκκινόχωμα που χρησιμοποιείτο για τη «βάφτιση», όπως και δεκάδες συσκευασίες από τη Γαλλία, συνολικής χωρητικότητας άνω των 48 τόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή της πατάτας στη Γαλλία διαμορφώνεται στα 15 – 16 λεπτά το κιλό, ενώ με τα μεταφορικά, τα περιθώρια κέρδους και τις λοιπές επιβαρύνσεις η λιανική κυμαίνεται γύρω στα 50 λεπτά. Οι εγχώριες πατάτες όμως κλιμακώνονται μέχρι 80 – 90 λεπτά, που σημαίνει ότι τα κυκλώματα των ελληνοποιήσεων καρπώνονται διαφορά 30 – 40 λεπτών το κιλό. Δηλαδή μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση το «καπέλο» κυμαίνεται στα 14 – 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: